De afgelopen weken konden onze forumleden hun stem laten horen op ons forum, met hun hulp stelde we een eindejaarsrapport op dat uniek is voor gppits. Men kon zowel punten geven als commentaar leveren op niet alleen de coureurs maar ook de teams. Dit rapport is wegens lengte opgedeeld in drie delen, het volgende deel staat voor morgen gepland en het laatste voor donderdag.

-Coureurs-

André Lotterer (NC in WDC)

Maakte zijn debuut in Spa, reed wat rondje en viel uit. Hij viel niet op of viel niet tegen. Hij was er gewoon even. En toen niet meer.
-Pancake Shield-

Voor 1 keer in die auto deed hij het best leuk.
-FolkertE-

Will Stevens (23ste in WDC)

Deed in zijn debuut op het circuit van Yas Marina wat hij moest doen. Starten, rijden en finishen. Maakte geen onwisbare indruk, al raakte Fernando Alonso –ten onrechte, want positie- geïrriteerd.
-Franky R.-

Verdient misschien nog een kans, al vermoed ik dat die er niet meer gaat komen, heeft op zijn minst in zijn enigste optreden even Alonso laten voelen dat hij er ook bij was.
-Maikel0230-

22.Marcus Ericsson (19de in WDC)

Een pay-driver maar deed het af en toe redelijk. Maakte ook nog wat foutjes. Wereldkampioen zal hij nooit worden.
-Gloudiesaurus-

Geen idee wat die jongen in de Formule 1 moet. Leuk dat de eigenaren hem geflatteerde resultaten wilden geven waardoor hij plots beter dan Kobayashi leek, maar voor de rest was het een zeer matig optreden.
-Perton-

21.Esteban Gutiérrez (20ste in WDC)

Dit soort figuren kunnen we ook echt missen.
-Niels_-

Zat bij Sauber door de Mexicaanse centjes nog zo’n kleurloze rakker. Niets noemenswaardigs van gezien of het moet die koprol zijn in Bahrein.
-Wallie-

20.Max Chilton (21ste in WDC)

Deed het soms heel goed. Profiteerde opvallend goed door opgedane ervaring, al was de GP in Silverstone een blunder van formaat. Nu Marussia omgevallen is, rest er voor Max Chilton een loopbaan in de WTCC of Amerika.
-Franky R.-

Begon het jaar onopvallend, eindigt het jaar onopvallend. Kan beter net als zijn broer de toerwagens opzoeken.
-Sphinx-

19.Adrian Sutil (18de in WDC)

Had Gutiérrez ruimschoots moeten verslaan, maar deed dat eigenlijk niet.
-Perton-

Jarenlang al bezit hij dankzij zijn sponsorgeld een zitje in de F1, nu lijkt daar dan toch een einde aan te komen. Sutil had dit jaar moeite met Esteban Guttierez te verslaan en dat heeft zijn toch al twijfelachtige reputatie absoluut geen goed gedaan. Kan zich beter focussen op een job in een andere raceklasse.
-Maikel0230-

18.Pastor Maldonado (16de in WDC)

Prutser en het is dat hij geld heeft. Zijn Crash in Bahrein was belachelijk, zijn talloze crashes op eigenhoutje waren ook te leuk voor woorden. 2012 vond ik nog wel leuk met zijn overwinning, maar daarna is het nooit meer goed gekomen.
-Folkert E-

Opnieuw waren er Maldonadotjes… de bekende foutjes. Al reed hij in Amerika ook een sterkte race.
-Gloudiesaurus-

17.Kamui Kobayashi (22ste in WDC)

Stelde me teleur dit jaar. Soms was Ericsson sneller. Maar wat wil je in een Caterham?
-Gloudiesaurus-

Jammer dat zijn F1 carrière hier eindigt had beter bij Ferrari kunnen blijven in het WEC.
-Perton-

16.Kimi Räikkönen (12de in WDC)

Dramatisch, zo mag je het jaar van Kimi Raikkonen best noemen. Hij vocht geen enkele keer om een podiumplaats en natuurlijk zat daar ook wel een dosis pech bij. Maar bij zo’n grote hoeveelheid pech, mag de coureur ook weleens naar zichzelf kijken. Bovendien werd de verwachte strijd met Alonso een teleurstelling. Alonso had gedurende het hele jaar de overhand op zijn teamgenoot. Raikkkonen moet zich opladen voor een nieuwe (en waarschijnlijk laatste) seizoen, maar of dat beter wordt dan dit?
-Pancake Shield-

Räikkönen kon al helemaal niets met de F14T. De Iceman is wars van politiek, maar kwam in 2014 nauwelijks in de buurt van de top 3. Had misschien meer moeten communiceren. Zei eerst te willen stoppen na 2015, maar liet later weten de intentie te hebben om door te gaan. Maar op deze manier hoeft het niet…
-Franky R.

-Teams-

11.Caterham F1 Team (11de in WCC)

Handdoek was in feite voor het seizoen begon al in de ring gegooid door Fernandes. In mijn ogen zijn de meeste problemen daar uiteindelijk het resultaat van.
-Perton-

Caterham liet zien hoe het niet moet! Zowel oprichter Tony Fernandes als diegenen die het team aanvankelijk kochten, waren serieus bezig met Caterham F1. Een slimme crowfundingsactie bezorgde hen een plekje op de grid van Abu Dhabi, maar feitelijk had het team uit Leafield daar niets te zoeken. Het team staat nu nog te koop, maar net als HRT destijds zal de koper vooral een lege huls kopen. Het gros van het personeel is ontslagen, de bouw of ontwikkeling van de nieuwe auto is zelfs stopgezet. De FIA zal daarom waarschijnlijk toestemming verlenen om volgend jaar met een 2014-auto te rijden, maar dat is in mijn ogen net zo zinloos als het verschijnen in Abu Dhabi.
-Franky R.-

10.Sauber F1 Team (10de in WCC)

Het is dat de Zwitsers dankzij miljoenen uit Zweden en Brazilië inmiddels hun voortbestaan hebben geregeld. Dit jaar voegden ze he-le-maal niets toe, verprutsten de enige kans op punten. En de manier waarop de huidige lichting coureurs en testrijders/geldschieters aan de dijk werd gezet is schofterig.
-Sphinx-

Je verwacht wel eens een uitschieter, maar nee. Teleurstellend.
-Niels_-

9.Lotus F1 Team (8ste in WCC)

Als je het hebt over van een koude kermis thuis komen dan was dat wel van toepassing op Lotus. De voorgaande jaren goed bezig met af en toe een overwinning en een aantal podiumplaatsen. Dit seizoen was het helemaal niets. Wel tof dat ze een hele andere interpretatie van de ‘neus’ regels hadden. Niet dat het hielp maar toch, ik vind dat wel mooi.
-Wallie-

Vorig jaar kon het team nog om podiumplaatsen strijden, nu was het geen schim van zichzelf. De Renault-motor in combinatie met het chassis was een slechte geboorte. Grosjean en Maldonado konden er niets mee en Lotus zwom hopeloos achteraan. Dankzij door ontwikkeling pakte het team nog wel wat punten, maar het seizoen mag toch een zware tegenvaller genoemd worden.
-Pancake Shield-

Lees woensdag het tweede deel van ons eindejaarsrapport hier op de pits!