En we hebben alweer de laatste GP van het seizoen 2013 achter de rug. Het is een laatste keer voor heel wat zaken in de kleine, soms onrealistische wereld van de Formule 1.

Zo is het de laatste keer dat wij Mark Webber als F1-coureur in actie hebben gezien. De ‘Aussie’ keert met Porsche terug naar een oude liefde, de langeafstandsracerij. Zijn team kwam met een leuke geste door bijna alle teamleden te voorzien van een ‘Crocodile Dundee’-achtig hoofddeksel.

Het is ook de laatste keer dat Felipe Massa voor Ferrari zijn diensten verleende. De 32-jarige Braziliaan vervolgt zijn loopbaan bij het team van Sir Frank Williams.

Het is ook de laatste keer dat de auto werden aangedreven door een V8. Weliswaar eentje van slechts 2400cc, maar we moeten nog maar afwachten hoe hard een 1600cc turbo-V6 kan gillen.

De Grand Prix van Brazilië is een grote favoriet onder de rijders. Deels vanwege het natuurlijke verloop van de baan, maar ook om de immer positieve atmosfeer tijdens deze Grand Prix. En in het land kun je goed feesten, dus sluit je je seizoen graag af in Brazilië.

Helaas is het óók voorlopig de laatste keer dat Brazilië de seizoenafsluiter is. De organisatoren van Abu Dhabi hebben volgens de geruchtenmolen met ettelijke miljoenen gestrooid om in 2014 de laatste Grand Prix van het seizoen te mogen organiseren.

Sommigen onder ons zullen ook hopen dat het de laatste keer is dat Vettel wereldkampioen wordt. Zover wilt uw scribent niet gaan, maar duidelijk is dan men snakt naar een andere naam als winnaar.

Zoals collega Maikel Joosten vooraf al voorspelde “Interlagos stelt zelden teleur” kwam het ook zo uit. De race was het aanzien waard. In ieder geval geen drama zoals Austin een week geleden.

Enkele coureurs zullen Brazilië hebben gebruikt om hun beste beentje voor te zetten. Zo hoopt men het seizoen op een positieve manier af te sluiten. Dat maakt namelijk een goede indruk op potentiële sponsors. Niet voor niets gaat in de sport de gezegde; “Je bent net zo goed als je laatste race”!

Laten we van team tot team bekijken hoe ze het deden op het Samba-circuit van Interlagos!

Red Bull Racing
Vettel [P1] had vandaag wel een zeer rustige werkdag. De kampioen die zijn ‘abonnement’ op de WK-titel vernieuwde moest alleen bij de start de Mercedes van Nico Rosberg voor zich dulden.

Vettel liep daarna simpel weg van de rest en reed eigenlijk zijn eigen race. Opvallend was wel dat Sutil zichzelf mocht ‘unlappen’ en dat Vettel de pits inkwam, terwijl er banden klaarlagen voor teamgenoot Webber. Dat is ook typsich Vettel; De foutjes komen pas ná het behalen van een titel tevoorschijn.

Webber [P2] stond bij de start op de tweede rij. Voor de verandering had Vettel nu eens een matige start, waar Mark redelijk tot goed van zijn plaats kwam. Ook geen issues voor Webber, behalve die opvallend chaotische pitstop. En ook mooi om te zien dat Webber zijn helm afdeed in zijn outlap. Ondergetekende kan het zich niet heugen wie Webber’s voorganger was. Ik gok op Gilles Villeneuve, maar Pironi zou ook kunnen.

McLaren
Sergio Perez [P6] de jongeling van McLaren die na een jaar alweer de deur wordt gewezen. Op het forum woedt een drukke discussie of McLaren Perez geen tweede kans behoort te geven. Juist omdat de McLaren MP4-28 niet eens een schim was van diens voorganger, zou de Mexicaan een tweede jaar verdienen. Maar in de F1 is geld een belangrijk smeermiddel.

Telmex c.q. Carlos Slim blijkt slecht van betalen, met name omdat men niet tevreden zou zijn met de performance van McLaren. Hoe dan ook, Perez is exit en zal flink aan de bak moeten wil hij zijn loopbaan vervolgen in de F1.

Button [P4] probeerde het en ditmaal lukte het. De Brit had liever regen, zodat de gebreken van de MP4-28 minder zwaar zouden wegen. Maar omdat men niet geheel afhankelijk wilde zijn van het weer, probeerde Button vanaf de start van de race een ‘undercut’ uit door op de harde band te vertrekken.

Na veel ellende bleek de MP4-28 op Interlagos over een uitstekende racepace te beschikken. Button mocht daardoor op het nippertje een P4 als beste finish in 2013 boeken. Doch zal dit seizoen niet bepaald als memorabel in de McLaren annalen worden bijgeschreven.

Ferrari
Fernando Alonso [P3] reed slim naar het podium. De Spanjaard hoefde alleen af te rekenen met Rosberg en tot tweemaal toe met vriend Webber. Die twee maakten het elkaar niet al te moeilijk, als hoopte Alonso dat Webber naar Vettel toe kon rijden? Alonso deed het rustig aan. Zeker nadat Hamilton een penalty kreeg voor het aantikken van Bottas. De derde plaats in het constructeurkampioenschap is binnen.

Felipe Massa [P7] zat weer eens in de hoek waar de klappen vallen. Massa had zijn pappenheimers op de baan en werd tot grote verbazing van de kijkers/forummers bestraft voor het overschrijden van de pit-entry. De F1-fan werd daardoor beroofd van een potentieel mooi gevecht tussen de hoofdrolspelers van seizoen 2008.

Mercedes
Rosberg [P5] had wel meer verwacht van zijn tweede startpositie. De race begon veelbelovend voor de zoon van wereldkampioen Keke Rosberg. Voor het eerst [?] werd Vettel verslagen bij de start, maar de kampioen zette dat bij aanvang van de tweede ronde weer recht. Daarna stond Rosberg onder druk van Alonso en daarna Webber, wat aftaaien betekende voor Nico die ook Button voor zich moest dulden.

De Mercedes vertoonde een oude kwaal; Zeer snel op één rondje, maar in de race was het achteruit racen geblazen voor beide Mercedesmannen.

Lewis Hamilton [P9] heeft niet kunnen genieten. Bottas was een achterblijver die zichzelf wilde ‘unlappen’. Zowel Hamilton als Bottas ondervonden nadeel van de botsing, al was Bottas meteen uitgeschakeld. Dat de wedstrijdleiding Hamilton óók nog eens een straf gaf, was onbegrijpelijk. Men heeft kennelijk niet meegenomen dat Bottas een ronde achterstand had. Mercedes won desondanks nipt van Ferrari met zes punten in het constructeurkampioenschap.

Lotus
Romain Grosjean [DNF] hield de eer hoog voor Lotus nadat Kimi Räikkönen opstapte. De jonge Fransman had zijn hoger aangeschreven teamgenoot al in de kwalificatie’s verslagen en knoopte de woorden van Boullier zich goed in de oren. Romain heeft zich sindsdien in de ogen van veel fans wel bewezen als toekomstige teamleider voor Lotus. Vandaag werkte de techniek helaas niet mee.

Grosjean heeft de twijfelachtige eer de laatste coureur te zijn die een Formule 1-V8 laat ploffen.

Tijdelijke teamgenoot Heikki Kovalainen [P14] dan. Werden diens prestaties in Austin nog toegeschreven aan ‘roestigheid’ van de herintreder, in Brazilië leek het weer nergens naar. Valsecchi moet zich hebben zitten verbijten in de garage. 4 tot 6 miljoen betalen en dan gepasseerd worden door iemand die het niet bepaald beter deed. Heikki werd zogenaamd gehaald vanwege zijn ervaring, maar wie zegt dat Valsecchi het slechter had gedaan?

Precies! Ondanks al zijn ervaring, haalde de Fin niet het potentieel uit de E20. Nu heeft Heikki niet eens punten gepakt, dus komt het team dubbel zo onsympathiek over.

Williams
Pastor Maldonado [P16] kon zich weer eens niet inhouden? Collega Maikel Joosten; “Pastor’s brein was even naar het kleine huisje”. Als een blind paard insturen terwijl er toch duidelijk iemand naast je rijdt. Alleen Maldonado krijgt zoiets voor elkaar. En dat in een bocht waar je traditioneel ruimte laat voor een ander. Of Pastor had iets tegen Vergne…Ach, Pastor heeft iets tegen zowat elke F1-coureur op de grid…

Teamgenoot Valtteri Bottas [DNF] sloot zijn debuutseizoen af met een crash. De Fin wilde Hamilton buitenom verrassen en zo een ronde terugpakken. Dat verrassen lukte zéér goed, want de Brit was van mening dat Bottas al was afgehaakt. Op de harde banden ging het maar net, maar in de punten finishen was volgens Valtteri sowieso niet mogelijk.

Sauber
Hülkenberg [P8] finishte weer mooi in de punten. Maar men slaat daar geen acht meer op, gezien de recente puike prestaties. Iedereen wil weten wat de ‘Hulk’ volgend jaar gaat doen. Heeft Hülkenberg nu getekend bij Force India of niet? Nico zweeg erover en kon nog wel kwijt dat hij voor een groot deel van de race in zijn eentje rondreed.

Teamgenoot en rookie Esteban Gutierrez [P12] had een stijgende lijn te pakken, doch kende de Mexicaan wel pech met straffen of zware gevechten met de Force India’s of Williams. Ook Esteban wilde een ‘Button’ doen, dus langer doorrijden met de harde band. Echter gedroeg de auto zich totaal anders vergeleken op de zaterdag. Daardoor reed Gutierrez meteen achter de feiten aan.

Veel forummers waren het erover eens dat de Mexicaan te licht zou zijn voor de sport, doch snoerde Estenban met een top 10-finish uw scribent de mond. Maar of Gutierrez volgend jaar nog rijdt? Als Maldonado met zijn PDVSA-miljoenen langskomt bij Sauber én Sirotkin mag debuteren, dan is het over voor Esteban.

Een ander pijnpunt is dat de jonge Mexicaan geen ruggesteun heeft van een grote sponsor. Telmex zet haar geld namelijk op Sergio Perez!

Toro Rosso
Ricciardo [P10] pakte het laatste puntje in de race. Lachebek Daniel heeft nog meer redenen om te lachen, want hij wordt -zoals bekend- de nieuwe teamgenoot van Sebastian Vettel. Daniel had een opmerkelijke manier om uit te vissen of het te glad werd in de regen; “Als de gozer voor jou niet van de baan spint, dan is het droog genoeg om met slicks te rijden”.

Hopelijk blijft Ricciardo ook lachen in 2014.

Vergne [P15] was nog bezig om de voorkeur van Red Bull voor zijn teamgenoot te verwerken? De Fransman krijgt nog een derde jaar voor Toro Rosso en meteen een veelbelovende Kvyat als teamgenoot. Jean-Eric is niet tevreden over zijn seizoen van dit jaar.

Vergne kreeg geen ruimte van ‘blind paard’ Maldonado, maar gelukkig was alleen de Venezolaan slachtoffer van zijn driestheid.
Marussia
Bianchi [P17] had het moeilijk vandaag. Veel ‘graining’ op de medium-compuond, maar op de harde band ging het beter. Een teken dat het chassis extreem stijf stond afgesteld. Of dat verstandig is op de hobbelbaan, die Interlagos is…Bianchi toonde zich verheugd met de P10 voor teams, wat logisch is aangezien Bianchi volgend jaar ook voor Marussia in actie zal komen.

Chilton [P19] had gehoopt op regen, omdat hij eigenlijk het gehele weekeinde onder natte omstandigheden had gereden. Max had veel last van een onwillig wiel linksvoor, waardoor een derde stop nodig bleek.

Chilton is blij met zijn 19 finishes in evenzoveel races.

Caterham
Pic [DNF] viel weer eens uit met een mechanisch defect. In Monaco en Spa moest de Fransman ook al met een defecte versnellingsbak en een olielek uitvallen. Ditmaal bleek een draagarm te zijn bezweken. Is Pic ergens overheen gereden of was het onderdeel te oud?

Giedo van der Garde [P18] had volgens eigen zeggen leuke gevechten met Bianchi. Die gevechten werden onderbroken door een enigszins onnodige penalty wegens negeren van de blauwe vlag. Iets wat het team van Caterham niet kon gebruiken op hun jacht naar de P10 voor teams.

Het tweede setje banden speelde GvdG ook parten, maar desondanks kon Giedo het gat van 15 seconden terugbrengen tot 7. Daarna was het beste er wel uit.

Force India
Paul di Resta [P11] verpruste het al bij de start. Teveel wielspin resulteerde in verlies van 6 posities en meteen de Caterham van Giedo in zijn nek. Gelukkig is de FI een snelle auto en Paul maakte daarna zo weinig mogelijk foutjes. Doch had er een finish in de punten in gezeten.

Adrian Sutil [P13] keek vanaf de tweede helft van de race meer naar boven dan voor zich. De Duitser wilde zoveel mogelijk profiteren van een eventuele regenval. Ook de rij auto’s voor hem in de laatste fase van de race kon Adrian niet meer voorbij. Wellicht stond diens FI op een regen-setup?

Ach, Sutil heeft zijn vriendin ‘Becks’ nog..Die kan hem lekker troosten [wat zien jullie in deze dame, Fabian, Maikel, Niels?!!].