Het is intussen al van Japan 2002 geleden dat de opvallende figuur van niemand minder dan Eddie Irvine in de paddock te zien was. Edmund Irvine, zo wordt hij soms wel is door zijn moeder genoemd, loopt hier in Monaco op vrijdagochtend met een mysterieuze gast aan zijn zijde. Iedereen die hij tegekomt stelt hij voor aan de man, de 43-jarige Roustam Tariko uit Rusland. Hij zou zo�n $870 miljoen USD bezitten, en met Irvine in zee gaan. Het doel: Alex Schnaider en Jordan Grand Prix.

Tariko is het hoofd van de Russische Standaard Bank en heeft een verleden uit de alcoholindustrie. Na de val van de Sovjet-Unie in 1990-1991 begon Roustam Tariko met het verkopen van dure chocolade in Rusland, wat enkel kon gekocht worden door de rijken. Dan stapte hij over naar luxueuze alcoholmerken zoals Martini, Johnnie Walker en Bacardi om die in Rusland te gaan verkopen. Acht jaar later, in 1998, begon hij zelf een wodka te publiceren. Alles goed en wel voor een jaarlijks bedrag van om en beide $75 miljoen USD. En nog wou hij meer. Hij kocht de inactieve Agroopttorgbank en vernieuwde het naar de Russian Standaard Bank, beginnende in 2000 om mensen in Rusland een lening te verschaffen. Zijn doel was om in Rusland zoveel mogelijk verschillende aanbiedingen te brengen op zoveel mogelijk verschillende vlakken en sectoren. In het midden van vorig jaar werd aangekondigd dat Tariko zijn bankwezen verkocht aan BNP Paribas, de tweede grootste bank van Frankrijk, voor ongeveer $300 miljoen USD. De deal was rond, een akkoord was bereikt. Tot Roustam Tariko van gedacht veranderde en het contract liet ongeldig verklaren.

Wat dit allemaal nu te maken heeft met de Formule 1? Wel, met dat geld zou Tariko, in samenwerking met Eddie Irvine, Alex Schnaider uit Jordan willen kopen. Schnaider, de naar Canadees genaturaliseerde Rus, kocht begin dit jaar de hele Jordan-fabriek over van Eddie Jordan, die andere vrolijke Ier die na 15 jaar uit de paddock is verdwenen. Schnaider zou zijn team dan volgend jaar Midland F1 noemen, maar met de huidige prestaties (nu is zelfs Minardi sneller dan Jordan) krijgt hij al spijt van zijn investering en wil er volgens de geruchten van afstappen. Irvine zou de grootste kandidaat-overnemer zijn, in samenwerking dus met Roustam Tariko.

Daar horen we ongetwijfeld nog wel meer over.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter