Bernie Ecclestone claimt achter de beperkingen van het radioverkeer tussen pitmuur en coureur te zitten. En de bejaarde baas van de sport gaat nog verder door te pleiten voor een verbod op live-telemetrie.

Vanaf de komende race in Singapore zal de FIA artikel 20.1 van het sportief reglement, waarin staat dat coureurs zonder hulp hun auto moeten besturen. Dat betekent dus dat de race-engineer geen adviezen over de boordradio magen geven aan de coureur tijdens de race.

Een goed punt, want het is mij nog niet duidelijk of het wel mag in de vrije training en kwalificatie.

Maar de FOM-baas, die weer terug in het zadel is gekomen door zijn rechtszaak wegens omkoping te schikken, wil ook een beperking dan wel verbod op live-telemetrie tussen het team en de auto op de baan!

De regels zeggen dat ze zonder hulp de auto moeten besturen. Die hulp kregen en krijgen ze wel. Zelfs als we de telemetrie aan banden zouden leggen, blijven er hulpmiddelen over die ze niet zouden moeten hebben., meent Ecclestone tegenover Andrew Benson van BBC Sport.

Hoewel Bernie claimt dat de coureurs blij zijn met de laatste ontwikkelingen op het gebied van informatie-voorziening, zijn er toch coureurs ermee oneens. Felipe Massa bijvoorbeeld:

Waarschijnlijk heeft Bernie gesproken met coureurs uit de jaren tachtig die geen verstand hebben van de huidige auto’s., zo begint de coureur van Williams.

De huidige technologie is veel te gecompliceerd om op eigen houtje aan de instellingen te gaan draaien. Als dat fout gaat, houdt je het nog geen twee rondjes vol voordat de auto ermee ophoud., aldus de Braziliaan die voorspelt dat men nog altijd codes zal gaan gebruiken hoewel dat is verboden door de FIA.

Massa waarschuwt: Als men hieraan blijft vasthouden, dan zal Whiting [de racedirecteur, FR] straks een zeer moeilijke rijders-briefing meemaken. Elke vrijdag voorafgaande aan de VT1 is er een briefing, een soort vergadering waarin de laatste stand van zaken wordt besproken.

En in Singapore zullen de heren coureurs, teambazen [met de dames Williams en Kaltenborn] en FIA-officials heel veel te bespreken hebben…


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!