Als het aan Bernie ligt, mogen constructeurs vanaf 2017 weer zelf kiezen wat voor motorblok ze in hun Formule 1-wagen monteren. Met of zonder turbo.

De kleine grote baas van het Formule 1 wilde eerst de V8 terug, toen moest opeens iedereen met een Mercedes motor gaan rijden en nu wil Bernie dat in 2017 teams kunnen kiezen tussen een atmosferische V8 met KERS, of een V6 met turbo en KERS.

Volgens Ecclestone is dat helemaal niet zo’n vreemde oplossing.

De teams hebben al eerder de keuze gehad tussen turbo-motoren of atmosferische blokken. Zo kon men bijvoorbeeld in het seizoen van 1987 kiezen voor een 1,5-liter turbo of een 3.5-liter atmosferisch blok, de gouwe ouwe Ford Cosworth DFZ 3.5 V8.

Vanaf 1989 zou de turbo worden verboden, tot deze per 2014 weer terug kwam.

Het achterliggende doel is om de motoren een stuk goedkoper te maken voor bepaalde teams. Maximaal tien procent van de budgetten van de teams mag opgaan aan motoren., zo stelt Ecclestone tegenover Motorsport.com.

Het gaat Ecclestone dan ook niet om diversiteit qua motorisering, want ook met één type motor zou de oude baas prima kunnen leven. Zo lang de fabrikanten de motoren maar voor een realistische prijs verkopen., aldus Ecclestone.

Als het dan niet mogelijk is om goedkope turbo’s te ontwikkelen, zouden de mindere teams wat de FOM-baas betreft weer met atmosferische blokken mogen rijden. De kosten voor ontwikkeling en productie van motoren zijn enorm gestegen door de ommezwaai van de atmosferische 2.4 V8 naar de 1.6 V6 turbo met ERS regeneratie.

Niet alleen zijn de kosten flink gestegen, sommige fabrikanten (lees: Renault) lukt het maar niet om een betrouwbare en krachtige turbomotor te ontwikkelen.

Zo is Daniel Ricciardo van Red Bull nu al toe aan zijn vierde motor. Teambaas Horner zei de regels te accepteren, maar met de nodige moeite…

Van dezelfde auteur ook verschenen in zijn blog, frankyremtlaaaat.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!