We hebben er eerder over geschreven. De uitbetalingen aan de teams door de FOM onder leiding van Bernie Ecclestone.

Daarbij kwam vooral naar voren dat de grote teams bedragen uit -onder andere- de televisiecontracten krijgen, waarmee een kleiner team moeiteloos een of zelfs twee jaar mee vooruit zou kunnen.

Toppunt was de niet zo geheime clausule voor Ferrari, dat ongeacht haar prestaties altijd 60 miljoen euro per jaar extra krijgt. Dus bovenop een FOM-uitkering op basis van prestaties.

Menigeen sprak er schande van, maar Bernie vind het terecht omdat het gebaseerd is op ‘hun historische waarde voor de sport‘.

Of beter gezegd, Bernie vond…

In gesprek met The Times heeft Ecclestone namelijk aangekondigd dat hij de uitbetalingen uit de sport eerlijker wil gaan verdelen. Wat Ecclestone nu overweegt, is een overstap naar wat hij het ‘Premier League-model’ noemt. In de hoogste Engelse voetbalcompetitie wordt succes beloond met extra geld, maar krijgen alle ploegen gelijke uitbetalingen uit geld voor tv-rechten.

Er zullen mensen zijn die het leuk vinden en ook mensen die het niet leuk zullen vinden, net als dat er mensen zullen zijn die eronder gaan lijden

Ik ga alles grondig bekijken zodat ik een verdeling kan krijgen die evenwichtiger over al de teams verdeeld is., aldus de Formule 1-supremo.

Force India en Sauber stapten vorig jaar naar de Europese Commissie om bezwaar te maken tegen onder meer de verdeling van het geld in de Formule 1. Deze teams krijgen, net als Renault, Toro Rosso en Manor, alleen geld op basis van hun eindpositie in het klassement voor constructeurs.

Dus het lijkt also Bernie buigt voor de Commisie, maar wij kennen Bernard Charles Ecclestone al een beetje.

De grote teams zullen nog altijd op kop rijden, dus beter presteren. Zo zullen ze het geld waarschijnlijk alsnog krijgen. Misschien dat een hogere vaste fee erin zit voor de kleinere teams.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!