Bernie Ecclestone, de baas van Formula One Management (FOM) heeft in Bahrein toegegeven dat er gesprekken gaande zijn over een tweede grand prix in de Verenigde Staten. Sinds 2012 wordt er een grand prix georganiseerd in Austin, Texas.

Formule 1 heeft al decennia een haat-liefdeverhouding, een knipperlichtrelatie met de VS; dan weer wel een tijdje, dan weer geen grand prix bezuiden de Canadese grens. De eerste grand prixs in de Verenigde Staten werden verreden in Savannah, Georgia. Daarna werden er vele verreden in Watkins Glenn, vanaf 1962 tot en met 1980, maar vervolgens werd het dus wat kwakkelen.

Nu is er dus sprake van een dubbele uitgave van de grand prix van de Verenigde Staten zoals in begin jaren tachtig, toen er een Grand Prix Las Vegas werd georganiseerd én een grand prix Verenigde Staten West of een grand prix Verenigde Staten Oost.

Dat is inderdaad mogelijk, zegt Bernie Ecclestone desgevraagd in Bahrein.

Ecclestone probeerde zijn hele werkzame leven om Formule 1 in de Verenigde Staten groot te maken. Hij heeft daarbij enorme tegenslag moeten incasseren, zoals die keer, dat Michelin voor de race op Indianapolis moest toegeven, dat ze slechte banden hadden meegenomen en het raadzaam was om niet met Michelins te racen. Het was een keerpunt in Formule 1 in de VS, geen grand prix meer op Indy, geen Michelin meer in Formule 1 en een beschamende race over de de heilige Brick Yard bij de originele pole met maar een half startveld op Bridgestone banden. (De term pole position die veel gehanteerd wordt voor de eerste startplek in motorsport danken we aan de paal die bij start-finish staat op Indianapolis.)

In zijn queeste er nog iets moois van te maken probeerde Bernie Ecclestone om ook een Formule 1-race in New Jersey van de grond te krijgen, maar die krachtsinspanningen liepen op niets uit.

Als er een grand prix komt in Las Vegas wordt het -uiteraard- een stratencircuit. Begin jaren 1980 werden de wedstrijden verreden op de parkeerplaats van een groot hotel.

reageer hier.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!