Bouwvakker Vos gooit remmen los.

Arie Vos uit Oss. Twee jaar geleden nog nationaal kampioen op de scooter, zaterdag de Nederlandse sensatie bij de TT in Assen op een motor in de 250cc klasse. De 27 jarige bouwvakker reed de race van zijn leven in zijn zevende wedstrijd op een kwartliter. Tijdstraf, valpartij; het deerde hem niet. “Ik heb laten zien dat ik kan racen.”

Zijn 21e plek weerspiegelde niet zijn puntgave optreden. Had Vos geen tegenslag gehad, dan zou hij mogelijk dertiende zijn geworden en zelfs punten voor het WK hebben verzameld. De Ossenaar reed van alle Nederlandse deelnemers in de Grote Prijs 250cc verreweg de snelste ronden op het ruim 6 kilometer lange TT circuit.

Vrijdag had Vos, die dankzij een wildcard was toegelaten tot de TT, zichzelf al verbaasd met een kwalificatietijd die sneller was dan die van Henk van de Lagemaat, de troef uit het professionele raceteam van motorhandelaar Arie Molenaar. In de race was wederom niets te merken van klassenverschil. Vos ontpopte zich als een durfal, die zijn Yamaha vol gas gaf in de regensluiers. Van de Lagemaat reed veel te voorzichtig en verspeelde WK punten door gebrek aan lef.

Vos knalde vanaf de start meteen door naar de vijftiende plek. “Het ging echt super in die eerste ronden”, zei hij. Ineens werd hij naar de pitstraat gedirigeerd. “Ik zou een pikstart hebben gemaakt en moest voor straf vijf seconden stilstaan.”

De debutant liet zich niet kennen en pakte de draad weer op. Hij leek opnieuw door te stoten naar een hoge klassering, toen zijn helm plotseling water maakte: “Mijn vizier zat niet goed. Ik zag even niks meer en voordat ik het wist lag ik in De Strubben. Ik wilde verder, maar dat kon niet meteen. Er zat een halve grintbak in mijn kuip.”

Vos had genoten: “Ik heb een machine die niet te vergelijken is met de motoren waarop die grote jongens rijden. Het is gewoon een Yamaha die bij de dealer vandaan komt en die mijn monteur heel goed kan prepareren. Maar ik heb laten zien dat ik kan racen. Dit smaakt naar meer. Als een goede sponsor met mij in zee wil, zeg ik geen nee.”

Want momenteel is het toch behelpen. Vos werkt vijf dagen per week in de bouw en de meeste avonden gaan op aan sleutelen aan de motor. “Ik heb nauwelijks tijd om te trainen. Daarom was ik blij dat ik in Assen mee kon doen. Ik leer elke ronde bij. Voor mij is het een kwestie van meters maken.”

 

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter