Autosport is duur. Om dan toch een carrière op te bouwen, zijn sponsors welkom als een talent geen rijke papa of mama heeft. Maar dan moeten mensen zich wel aan de afspraken houden.

Het is doorgaans de bedoeling dat een sponsor ondersteuning verleend en in ruil daarvoor zich mag verbinden aan eventuele successen. Voormalig(?) vastgoed-ondernemer Harry Muermans denkt daar anders over. De inmiddels 71-jarige Muermans is nog altijd actief, maar hij moet ook wel. Volgens de laatste gedeponeerde jaarverslagen staat zijn vastgoedbedrijf ruim €61 miljoen in de min (bron: Quotenet).

De Limburger steunde Rotterdammer Robert Doornbos in diens carrière die te vroeg werd afgebroken. Doornbos bereikte nog wel de top van de autosport. In 2005 en 2006 reed de Nederlander voor Minardi en Red Bull in de Formule 1 en vervolgde daarna in de Verenigde Staten in de Champ Car zijn loopbaan.

Alles leek toen koek-en-ei tussen Muermans en Doornbos, totdat de ondernemer struikelde en in de gaten liep bij Justitie.

De zakenman kreeg de ene na de andere claim te verwerken en had toen rap geld nodig, dus Muermans ging zoeken en vond Doornbos. Dus opeens werd het sponsorgeld een ‘lening‘ en dat geld wilde Harry graag rap terug. Een langslepende rechtszaak werd het gevolg, tot recent.

Het Hof te Den Bosch heeft de langlopende vete tussen de twee in hoger beroep in het voordeel van de gevallen vastgoedman beslist. De definitieve uitspraak van het hof is opvallend omdat een rechter twee jaar geleden oordeelde dat Doornbos geen cent hoefde over te maken naar Muermans.

Voor de eerdere rechter kon Muermans niet hard maken dat het een lening betrof voor een droombaan in de autosport. Voor het hof staat dit nu wel vast.