Alle formule 1 volgers in de wereld hebben vandaag in spanning zitten wachten, maar helaas zullen ze nog iets langer moeten wachten. Er wordt morgen pas uitspraak gedaan in de diffuser-soap. Jenson Button zal minimaal nog een nachtje WK-leider blijven. De legaliteit van de diffusers onder in de wagens van Toyota, Brawn GP en Williams wordt door de overige teams in twijfel getrokken. Naar verluidt zijn de partijen nu verhoord maar ging dat niet altijd gepaard met een prettige sfeer.

Alleen een vreselijk arrogant persoon zal geloven dat hij gelijk heeft, terwijl bijna alle andere teams vinden van niet, dat is de mening van Ferrari jurist Nigel Tozzi over Ross Brawn. Iemand die goed met woorden om kan gaan kan de regels anders doen interpreteren, maar de oplossing die deze teams hebben gekozen is in strijd met de gedachte achter de regelgeving. Tozzi haalde ook nog even uit naar FIA’s Charlie Whiting, die de diffusers heeft goedgekeurd: Hij snapt het hele punt van de regel blijkbaar zelf niet helemaal.

Ross Brawn vindt dat de andere teams simpelweg de boot hebben gemist. Maar met dat argument veegde Renault jurist Andrew Ford de vloer aan: Onzin. Renault heeft vorig jaar een ontwerp gemaakt, ongeveer zoals die van Toyota nu is geworden. Maar toen wij de FIA en Whiting het ontwerp lieten zien werd deze illegaal bevonden. Daarom hebben wij het project in de ijskast gezet. De teambaas van de Fransen, Flavio Briatore, liet zich eerder ook al in soortgelijke bewoordingen uit.

Ross Brawn zelf was uiteraard een andere mening toegedaan. Ik heb lang geleden aangegeven dat de regels verduidelijkt moeten worden. Niemand vond dat van belang. Nu ineens wel, aldus Brawn. Ik heb naar eer en geweten gehandeld.

Momenteel leiden Brawn rijders Jenson Button en Rubens Barrichello het WK, met respectievelijk 15 en 10 punten. Voor de beide Toyota’s van Jarno Trulli (3e) en Timo Glock (4e). Allen dus met een mogelijk illegale diffuser. In het voor hun ergste geval worden ze uit de uitslag van de GP’s van Australie en Maleisie geschrapt. In dat geval zou Fernando Alonso de race in Australie hebben gewonnen en Nick Heidfeld de race in Maleisie. De Spanjaard zou dan het WK leiden, nipt voor de Duitser.

By peter