De debutanten krijgen het steeds moeilijker en moeilijker in de Formule 1. Een leerjaar zit er niet meer in, ze moeten meteen presteren. Doen ze dat niet, dan dreigt hun ontslag. Het maakt niet uit hoeveel ze ook betalen, als ze niet presteren staan ze op straat. E�n missertje kunnen ze maken, maar de teambazen worden steeds strenger en verwachten steeds meer van hun jonge coureurs. Vorig seizoen stonden Cristiano da Matta, Ralph Firman en Ant�nio Pizzonia ter discussie, de laatste werd ontslagen na de Grand Prix van Engeland. Ook dit jaar is het niet anders, ditmaal zijn het wederom de debutanten.

“Iemand anders zou het stoeltje van Klien moeten overnemen, iemand met meer ervaring”

vertelt David Pitchford, de teambaas van Jaguar Racing. Hij verteld er ook bij dat de Oostenrijker oorspronkelijk werd aangesproken voor een testzitje voor 2004. Christian Klien word gesteund door de miljoenen van Red Bull, die intussen ook toegeven dat het beter zou geweest zijn om Klien als testcoureur in te zetten in plaats van vaste racecoureur.

Jaguar staat momenteel voorlaatste in de stand om het wereldkampioenschap met amper 3 schamele puntjes, twee meer dan Minardi en twee minder dan Jordan. Vorig seizoen stond Jaguar rond deze periode achtste in de stand met 6 punten meer dan dit seizoen. Het ziet er naar uit dat Jaguar dus niet de doelstelling van bij de top 6 te horen zal kunnen halen, en daarbij ook de kans om Mark Webber te behouden.

“Het zal moeilijk worden om die zesde plek nu nog te halen,”

voegde Pitchford er aan toe.

Maar de 21-jarige Klien is niet de enige coureur met een dreiging boven het hoofd. Ook Gianmaria Bruni krijgt negatieve commentaar van teambaas Paul Stoddard. De Australi�r is niet tevreden over de Italiaan, zo liet hij woensdag aan de media weten.
Stoddard:

“Er is een verschil tussen de coureurs in 2004. Zsolt (Baumgartner, Bruni’s teamgenoot) finisht races. Als je nooit de wagen aan de finish kunt brengen zal je nooit punten halen. Zijn wagen moest niet afgezet worden na de startcrash in Indianapolis. Hij was perfect in staat om door te rijden, en dan had hij punten gescoord. We gaan zijn situatie bespreken, en het is niet de eerste keer dat dat gebeurt.”

Bruni, die dit seizoen als de bekende pay-drivers bij Minardi terechtkwam, is veel sneller dan zijn Hongaarse teamgenoot, daarvan is een bewijs de 17de plek in de trainingen. Maar Baumgartner rijdt de races uit, en dat lukte Bruni totnogtoe maar 3 van de 9 races, tegenover 6 van Baumgartner.

Eerder dit seizoen stond ook al Giorgio Pantano ter discussie. Laten Pantano, Bruni en Klien nu net de enige coureurs zijn die dit seizoen nog geen enkel puntje wisten te scoren.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter