Albon is echter geen geboren Thai: de 22-jarige zag het levenslicht in de Britse hoofdstad Londen. Hij vertegenwoordigt het Aziatische land omdat zijn moeder daar vandaan komt.

Desalniettemin treed Albon in de voetsporen van niemand minder dan Prince Bira, die in Nederland vooral bekend (zou moeten zijn) is al de eerste winnaar van de Grand Prix van Nederland in 1948!

Zandvoort
Prins Bira werd na de race in Zandvoort gehuldigd in het stadhuis door prins Bernhard en de Zandvoortse burgemeester. Er hangen zelfs nu nog foto’s van hem in de Mickey’s bar op het circuit!

Birabongse Bhanutej Bhanubandh, zo luidde zijn echte naam. De Thai nam tussen 1950 en 1954 19 keer deel aan een Grand Prix. Hij reed voor de teams Enrico Platé, Gordini, Connaught, Maserati en Scuderia Milano. Hij behaalde tweemaal een vierde eindklassering, zijn beste klassering in zijn carrière.

Als zoon van een prins kwam hij in 1927 naar Europa om zijn opleiding voort te zetten, hij deed dit aan het Eton College en de Universiteit van Cambridge. De op het Westen gerichte Bhanubandh racete in verschillende andere raceklassen in Europa en stopte zijn carrière, na in januari 1955 de Grand Prix van Nieuw Zeeland in Ardmore op zijn naam te schrijven.

De dag erna zette Bira een punt achter zijn carrière als coureur.

Leven als een dandy
Maar prins Bira bleek een ware ‘thrill-seeker‘ en een liefhebber van vrouwelijk schoon. Hij was intussen ook nog eens de eerste Thai die in z’n eentje van Europa naar Thailand vloog en de eerste Thai die waterskiede op de rivier in Bangkok.

Bira werd daarnaast ook, na een eerste huwelijk met een Engelse en een tweede met een Argentijnse, een dwangmatige vrouwenversierder die in Cannes een mooie villa bewoonde met de naam Les Faunes.

Zijn vriend en chauffeur Prasom haalde verschillende vrouwelijke veroveringen op in zijn Aston Martin en bracht ze later weer terug in zijn Buick.

Bira zou zo met honderden vrouwen het bed hebben gedeeld.

Zijn tweede huwelijk bezweek eraan en zijn budget ook. In 1956 scheidde hij van de Argentijnse Chelita en keerde platzak terug naar Thailand.

De Royal Varuna Yacht Club in Pattaya werd zijn nieuwe thuishonk. En een toepasselijke ook, want Bira had nog steeds het gevoel voor snelheid en bleek een heel goed zeiler, die menig wedstrijd op zijn naam schreef. Hij was onderdeel van de Thaise nationale teams die deelnamen aan de Olympische Spelen in 1956, 1960, 1964 en 1972. Hij zorgde ervoor dat belangrijke zeilwedstrijden naar Pattaya kwamen, zoals het wereldkampioenschap in 1978.

Hij ontwierp ook eigenhandig de tweehonderd kilo zware bronzen trofee van de Club.

Eind 1985 overleed Prince Bira op 71-jarige leeftijd op het Londense metrostation Barons Court aan een hartinfarct.

In de buurt van Pattaya werd een autosport-circuit naar hem vernoemd, simpelweg Bira Circuit genaamd.

Bron: Wikipedia/BiraCircuit