De vlag bij Mercedes hangt op halfstok na het teleurstellende resultaat in Monaco afgelopen weekend. De ‘Silberpfeile’ wisten niet te scoren tijdens de meest prestigieuze race van het jaar. Als we tussentijds evalueren blijkt dat het team er slechter voor staat dan dezelfde race in 2010. De W02 is te langzaam, de vraag is wat er moet gebeuren om het tij te keren.

In de gezichten van de ingenieurs lees je radeloosheid, toen duidelijk werd dat Mercedes zonder punten Monaco zou verlaten. Michael Schumacher strandde in ronde 33 bij de pitingang, er was een brandje uitgebroken bij de luchtinlaat van de motor. De motor kreeg geen zuurstof meer en de kleine kans op een goed resultaat verdwijnt als sneeuw voor de zon. Van Nico Rosberg hoefde het team dit weekend al helemaal niet een goed resultaat te verwachten. Het Duitse talent miste tijdens de race tractie en werd op 2 rondjes achterstand 11de.

Het geloof in de auto en het team begint langzaam weg te sijpelen. De hoge verwachtingen na de snelle tijden in de wintertest behoren tot het verleden. Men kan zich afvragen hoe het kan dat de auto tijdens deze test op Barcelona zo goed voor de dag kwam, om gedurende het seizoen steeds slechter te gaan presteren. Sinds deze goede prestatie heeft Mercedes de auto doorontwikkeld. Er kwam een agressievere afstelling van de motor en uitlaat, een nieuwe voor en achtervleugel, samen met een aangepaste achterwielophanging. Toch bleef de sprong voorwaarts uit, sterker nog het werd een sprong naar achteren. De algemene herziening van de koeling haalt nog altijd niet het gewenste resultaat, ondanks een drie-fase wederopbouw van olie en waterkoelers en de toevoeging van de kieuwen. De hete uitlaat lucht en de kieuwen verstoren de luchtstroom aan de achterzijde van de auto.

Toch laat de Mercedes af en toe haar ware potentie zien. Op één ronde is de auto op snelheid vergelijkbaar met Renault en Ferrari. Maar deze snelheid weten ze niet vast te houden in de race. Vaak zien we dezelfde symptomen, de auto glijdt op de achtervoeten met flinke slijtage als gevolg. Hoe meer benzine aan boord hoe erger het wordt. Het mysterieuze is dat het willekeurig voorkomt bij beide auto’s en het lijkt de coureurs op verschillende momenten te treffen. Naast het tractie probleem kent de W02 ook een gebrek aan betrouwbaarheid. Er is nauwelijks een training of race waarin niet één van beide auto’s een gebrek heeft. Een defecte drinkfles, radio, KERS, DRS of versnellingsbak, ze gaan om de beurt in staking.

Wat moet Mercedes doen om het tij te keren? Ze zijn bezig met een vergelijkbare flexibele voorvleugel als Red Bull. Maar ook van deze ontwikkeling mogen we niet teveel verwachten, gezien dat de auto de banden niet goed aan het werk krijgt. Daar lijkt dan ook de sleutel te zitten voor het Duitse team, de banden. Ze moeten ontdekken onder welke voorwaarden en wanneer de banden werken, anders gaat iedere upgrade aan deze auto verloren.

Wat is volgens jou de oplossing voor Mercedes? Vertel het ons op de Pits!