Er komt geen eind aan de stroom tegenstrijdige nieuwsberichten rondom de wijzigingen aan de zaterdagse kwalificatiesessies.

Eerst kwam het verhaal, dat alle auto’s op de baan zouden zijn als er na een aantal minuten (7 in Q1, 5 in Q2 en Q3) om de 90 seconden een coureur afviel.

Toen was dat wel een goed plan, maar pas na een paar maanden in te voeren want volgens Bernie Ecclestone te moeilijk voor de software developers van FOM. Daarover wordt dan weer door anonieme bronnen gezegd, dat Ecclestone dat verzint, dat het helemaal geen probleem is om de tijdwaarneming aan te passen voor de eerste race.

Maar nu is het ineens wel een goed plan, om al in Australië de nieuwe opzet te gebruiken, maar in Q3 niet. Want Q3 is niet meer onderhevig aan wijzigingen ten opzichte van 2015. En dan kan het nu wel ingevoerd worden met ingang van Melbourne op zaterdag 19 maart 2016.

En wat vinden de rijders?

De rijders in Formule 1 hebben een vergadering met Charlie Whiting gehad. Charlie Whiting is al tientallen jaren verantwoordelijk voor de veiligheid en de regelgeving tijdens de races. In deze meeting hebben de rijders zich naar verluid in scherpe bewoordingen uitgesproken tegen de nieuwe kwalificatieregels.

Sergio Perez van Force India: De nieuwe plannen maken ons bepaald niet blij. Hopelijk draaien ze de boel terug, want de fans begrijpen er straks niks meer van. Het is voor ons al bijna niet te begrijpen.

Alonso: Ik vind het best dat het format van de kwalificatie gewijzigd wordt, maar het is onprofessioneel als je je plannen drie keer per week wijzigt zegt de tweevoudig wereldkampioen. Het maakt me verdrietig, ik ben er verdrietig over. Voor de buitenwereld ziet het er toch vreemd uit als het zo gaat?

Als ik atleet was in een andere tak van sport zou de gang van zaken in de formule 1 van de afgelopen tijd me behoorlijk verbazen. Ik denk niet dat het goed is zo, er zijn teveel veranderingen, teveel gedoe.
De regels zijn nogal ingewikkeld voor de toeschouwers. Al mijn vrienden hier in Spanje willen gewoon hun toestel aanzetten en kijken naar gevechten tussen kerels in grote auto’s met dikke banden, veel geluid en genieten van de race zoals ze genieten van andere sporten.

Maar in de huidige Formule 1 moeten ze verstand hebben van MGU-H, MGU-K, , supersoft-, mandatory-, medium tires, als je drie rondjes voor de finish vierde bent en je moet een stop maken om de “mandatory” (verplichte red.) banden nog om te leggen, zulke dingen zorgen ervoor, dat ze de TV gewoon uitzetten.

Alonso heeft de oplossing: We willen naar een eenvoudiger systeem. De superpole van 2005 werkte goed. Een één ronde kwalificatie is spectaculair. Als je die verknalt sta je meteen 15de, dus de adrenaline doet zijn werk wel tijdens die kwalificaties. En ook bij de fans, want iedere rijder heeft een volle ronde de camera’s op zich gericht staan.

Fernando Alonso besluit met verstandige woorden: Wat ze ook besluiten, we zullen rijden volgens de nieuwe regels, zoals we altijd hebben gedaan.


de natte droom van Lewis Hamilton

Lewis Hamilton: Ik zou eerlijk gezegd niets liever willen dan een Formule 1 auto van twintig jaar geleden te rijden, die zien er veel beter uit en spreken me veel meer aan zei Lewis veelbetekenend op een vraag of Formule 1 eigenlijk niet doodziek is en slecht geleid wordt.

De 31-jarige drievoudig wereldkampioen ziet geen enkele reden om het kwalificatiesysteem op de schop te nemen. Het was goed, het werkte prima, waarom de fans weer in verwarring brengen? Zelfs wij hebben zo langzamerhand geen idee meer waar het over gaat, laat staan de mensen die voor de TV zitten, wat moeten die hiermee?

Nu is het de World Motor Sport Council van de FIA die uiteindelijk beslist. En daarin heeft het team van Ferrari een veto.
CEO Marchionne:Ik denk, dat we het er nog even over moeten hebben. We moeten de basis van Formule 1 geen optater geven hier. We moeten eerst zorgen dat we goed weten wat we aan het doen zijn, wat de gevolgen zijn van ons handelen. Verder heb ik het idee, dat niet ieder team het eens is met de plannen.

Discussier hier mee op het forum van GPPITS


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!