De snelste stationwagens ter wereld

Niet voor niets zitten veel huisvaders zondags op de bank om de verrichtingen van Max Verstappen op de Formule 1 baan te volgen. Hij is de belichaming van de jongensdroom die velen nog koesteren: rijden in een supersnelle wagen. Maar ja, wij hebben een degelijke gezinsauto nodig, waar plaats moet zijn voor het kinderstoeltje en ruimte voor de koffers tijdens een vakantie. Hoe ideaal zou het zijn om deze twee eigenschappen te combineren? Een grote én supersnelle auto? Dat kan hoor. Daarom zetten we hier een overzicht neer van de snelste stationwagens ter wereld:

1. Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo
Hoewel Porsche het niet wil horen, is dit toch echt een stationwagen. Deze snelste stationwagen ter wereld heeft een verbrandingsmotor van 550 pk en een elektromotor van 136 pk, waarmee het gezamenlijke vermogen van deze Porsche ruim 680 pk is. In 3,4 seconden rij je naar de 100 km/u en bereikt deze auto een topsnelheid van 310 km/u. Toch heeft de Panamera een bagageruimtevolume van maar liefst 425 liter. Ruimte genoeg dus.

2. Mercedes-AMG E 63 S Estate
De standaard Mercedes-AMG heeft een vermogen van 571 pk en raast in 3,6 van 0 naar 100 km/u. Is dit nog niet snel genoeg en ga je echt voor de seconden? Dan neem je toch de 63 S. Met een vermogen van 612 pk sprint je weg naar de 100 km/u in 3,5 seconden. Een mega sportwagen, maar wel met een bagageruimte van 640 liter, uitbreidbaar als de achterbank ingeklapt is naar 1820 liter.

3. Audi RS6 Avant Performance
Ook de laatste auto van de top 3 is van Duitse herkomst. Deze Audi gaat met een vermogen van 605 pk gaat naar de 100 km/u in 3,7 seconden en bereikt een topsnelheid van 305 km/u. Hoewel de transformatie van degelijke gezinsauto naar racemonster indrukwekkend is, kan je in deze Audi met een bagageruimte van 565 liter nog rustig je gezin kwijt, voor een ritje naar oma.

4. Audi RS4
Nog zo’n pareltje van Audi, die het sowieso goed doet in de stationwagenmarkt, maar waarbij je de prestaties niet moet onderschatten. Met 450 pk en van 0 naar 100 km/u in 4,1 seconden rijdt deze Audi menig auto voorbij. Met maximaal 1510 liter bagageruimte, kan je heel veel, heel snel vervoeren. Bovendien heb je zo’n Audi tweedehands al vanaf €22.500.

5. Mercedes-AMG CLS 63 S Shooting Brake
Mercedes levert met hun AMG collectie dit broertje van de eerder in deze lijst genoemde Mercedes af. Met een vermogen van 584 pk en een snelheid naar de 100 km/u in 4,2 seconden niets om je voor te schamen. De topsnelheid blijft iets achter met ‘maar’ 250 km/u.

Conclusie
Vergeet het idee dat een stationwagen ook automatisch een saaie gezinsauto is. Snelheid en ruimte gaan wel degelijk goed samen. Je moet alleen de juiste wagen kiezen. Wat wel opvalt aan deze top vijf, is dat Duitse stationwagens absoluut domineren. Ga dus voor Duits!

Bronnen:
Marktplaats
Top Gear


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter