Met nog 36 dagen te gaan voor de eerste GP van het seizoen 2005 van start gaat kunnen we eens kijken wat er zo al gaat veranderen.
De FIA heeft voor het 2005 seizoen weer wat nieuwigheden bedacht om kosten te besparen en de snelheid in te perken.
In grote lijnen komt het hierop neer:

1-Kwalificatie:
In 2005 zal de startopstelling bepaald worden door twee kwalificatiesessies, de eerste sessie zal gereden worden op zaterdagnamiddag en de tweede sessie zal op zondagmorgen gereden worden.

De ��n ronde kwalificatie blijft, maar krijgt een extraatje, nu zullen de tijden van beide sessie een rol gaan spelen.
De tijd van beide sessies zal bij elkaar geteld worden en dat zal uiteindelijk de startopstelling opleveren.

2-Banden
Zeer eenvoudig uitgelegd�de teams mogen maar ��n setje banden gebruiken voor de kwalificatie en de volledige race.

Banden mogen enkel vervangen worden bij beschadiging of een lek.

De teams zullen op vrijdag moeten beslissen welke banden ze gaan gebruiken, als hun keuze bepaalt is krijgen ze drie sets banden voor iedere wagen, ��n set voor zaterdagmorgen tijdens de vrije trainingen, ��n set voor de kwalificatie en de race en ��n set voor in het geval er een lekke band is of een beschadiging is aan de band.

3-A�rodynamica
De FIA wou ook hier ingrijpen, het ging te snel volgens de mensen van de FIA en daardoor komt de veiligheid van de piloten in het gedrang.

De veranderingen zijn vooral te bespeuren aan de vleugels, de voorvleugel moest hoger worden geplaatst en de achtervleugel moest meer voorwaarts geplaatst worden op de wagen, ook de diffuser achteraan moest het ontgelden.

Volgens de FIA zou de downforce hierdoor met een kwart gereduceerd zijn.

4-motoren
In 2004 moesten de teams het stellen met ��n motor voor een raceweekend, de FIA gaat nu een stapje verder en in 2005 zullen de motoren het twee raceweekends moeten uitzingen.
Deze nieuwe regel zal als gevolg hebben dat veel piloten weinig kilometers zullen rijden op de vrije trainingen op vrijdag.

Sinds 2004 kon een piloot zijn motor laten vervangen voor de kwalificatie en dat kostte hem 10 plaatsen, deed hij het tussen de kwalificatie en de race werd hij steevast verwezen naar de laatste plaats en dit blijft ook in 2005 van toepassing.

Als de piloot tijdens een race problemen krijgt met de motor zal hij niet bestraft worden in de volgende race.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter