De Franstalige zender RTL-TVi meldt dat het Waals Gewest en Luxemburg, in de persoon van premier Jean-Claude Juncker, gesprekken voeren om in 2006 samen een Grote Prijs Formule 1 te organiseren. De Waalse minister van Toerisme Benoit Lutgen heeft het nieuws bevestigd.

“We beschikken niet over het budget om alleen een Grote Prijs te organiseren,” bekende minister Lutgen gisteren. “Daarom zijn we op zoek naar partners, en Luxembrug lijkt alvast zeer geinteresseerd. “

F1 Spa Francorchamps Als de Grote Prijs van Belgie volgend jaar dus de Grote Prijs van Wallonie-Luxemburg wordt, zou het niet de eerste keer zijn dat Luxembrug een Grote Prijs organiseert. In 1997 en ‘98 werd er al een GP van Luxemburg verreden op de Nurburgring.

Maar, hoe is het zover kunnen komen? Onderstaande kroniek verduidelijkt de gebeurtenissen van afgelopen week.

Het begint op 16 oktober. Dan vraagt Didier Defourny, de organisator van de Belgische Grote Prijs, een gerechtelijk akkoord aan voor zijn firma: DDF1.
De organisatie die de race op het circuit van Spa Francorchamps promoot (SPSF), had het contract met Defourny opgezegd. Zij besloot daartoe omdat Defourny in zeer slechte papieren zit: er moet nog 14 miljoen Euro betaald worden aan Bernie Ecclestone, maar de balans van het bedrijf slaat zelf negatief uit: er is een tekort van bijna 5 miljoen Euro. Tijdens het raceweekend op 11 september werd een dieptepunt aan bezoekers genoteerd: vooral de Duitse racefans lieten het afweten. Dat gerechtelijk akkoord werd trouwens geweigerd, zo schreef De Standaard.

Wie zal nu opdraaien voor de kosten? Enkele dagen nadat dit nieuws bekend raakte, kreeg Defourny steun van de Waalse regering. De Waalse regering zal via een lening de noodzakelijke waarborg van 15 miljoen Euro voorschieten.

Als de onderhandelingen met Luxemburg succesvol afgerond worden, is de kans dat er volgend jaar opnieuw een F1 race plaatsheeft in Spa ree�l. Wordt er echter geen partner gevonden, dan is het zeer de vraag of Spa op de voorlopige kalender zal staan voor 2006. Andere circuits, met modernere faciliteiten, zijn er genoeg.

bron: ds,rtl, eigen berichtgeving

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter