Op het podium van Melbourne 2001 stond Petrov naast Hamilton en Vettel, tot grote opluchting van Eric Boullier. De teambaas van Lotus Renault heeft toegegeven dat hij zijn nek heeft uitgestoken voor behoud van Vitaly Petrov.

De Rus was een bittere teleurstelling vorig jaar in zijn rookie seizoen, wat sterk afweek aan de verwachtingen. Petrov scoorde slechts 27 punten en eindigde 109 punten achter teamgenoot Robert Kubica, wat als de voorname reden werd gezien waarom Renault de vierde plaats in het constructeurskampioenschap aan Mercedes verloor.

Echter, toonde Petrov veerkracht in Abu Dhabi door tweevoudig wereldkampioen Alonso achter zich te houden. Hierdoor zag men, dat de jonge Rus toch enige potentie moest hebben. Maar hoe kreeg men dat eruit?

Petrov werd overgehaald om te verhuizen naar Engeland, om zo dicht bij de fabriek te Enstone te zijn. Zo kon Petrov vaker met het team praten en werken, plus dat hij beter integreerde in de Britse cultuur. De (toch wel) meest dominante cultuur binnen de Formule 1.

Afgelopen zondag betaalde dat zich allemaal uit.