We zijn nu halverwege het Formule 1-seizoen. Het is dan ook snel gegaan en er is veel gebeurd rondom Max Verstappen, het Mercedes-duo en de problemen bij Sauber, Williams en Ferrari. Maar we gaan vooruit kijken…

We pakken er een glazen bol bij, stekker in het stopcontact en voorspellen maar.

Daarbij moeten we aantekenen dat sommige zaken best wel voor de hand liggen, maar de Formule 1 zou de Formule 1 niet zijn als we dan toch weer op het verkeerde been worden gezet.

Mercedes

In vier races heeft Lewis Hamilton de rollen omgedraaid. Nico Rosberg zal de zomerstop goed kunnen gebruiken om de eerste helft van het seizoen te resumeren.

Van Hamilton werd vaak gezegd of geschreven door de overige media, dat hij zich niet zou concentreren op zijn job. Feestjes en/of nieuwe outfits van de huidige wereldkampioen werden breed uitgemeten in de pers.

Maar de kritiek is nu verstomd na vier op rij? Of wacht men op een misstap van de Brit? Wel heeft Rosberg een troef achter de hand; zijn teamgenoot zal zeker een penalty moeten incasseren wegens een wissel van een motor of bak.

Maar daarmee is Nico er nog niet. Red Bull lijkt het steeds beter te doen en kan lastig worden voor de Duitser.

Wij zeggen; een vierde kampioenschap voor Lewis Hamilton!

Red Bull

Ook bij Red Bull Racing staan er zaken op scherp. Sinds het aantreden van Max Verstappen, moet de Australiër Daniel Ricciardo flink aan de bak om zijn reputatie overeind te houden. Het zou zomaar kunnen dat Max Verstappen derde plaats pakt in het WK-klassement, met Daniel op P4.

Een interne strijd om in de gaten te houden.

Ferrari

Sebastian Vettel zal nu wel begrijpen waarom Alonso vertrok bij het team. Techneut Allison is vertrokken, en met hem een hele groep mensen die met de Brit zijn meegekomen. Dat zorgt voor gaten in de bezetting van het technisch staf. Ook de strafexpeditie van topman Sergio Marchionne helpt niet om de boel te kalmeren.

De viervoudig wereldkampioen moet ook nog een zijn teamgenoot voor zich dulden in het wereldkampioenschap. Kimi Räikkönen heeft tot nu toe 122 punten verzameld, tegen de 120 van Vettel. Verstappen heeft 115 en wij denken dat de jonge Nederlander zowel Vettel als Räikkönen zal verslaan qua punten.

Williams

Het gaat de laatste tijd minder goed met het team van Sir Frank Williams. Of er sprake is van een vormcrisis moeten we nog maar zien. Williams wil de P4 in het kampioenschap vasthouden. Verder speelt er de flirt tussen Jenson Button en het team, dat uitgekeken lijkt te zijn op Felipe Massa.

Force India

Dr. Vijay Mallya speelt nog altijd verstoppertje [in de UK] voor de rechtbank in India, wegens financiële malversaties. Ondertussen reed Sergio Perez twee keer naar het podium. Met een beetje geluk zien wij daar een of twee bij komen.

Nico Hülkenberg is minder opvallend, maar rijdt prima resultaten bij elkaar. Als alles blijft kloppen voor ‘Hulk’ en ‘Checo’, dan zou Force India voorbij kunnen aan Williams in het klassement voor constructeurs.

Toro Rosso

Het zusterteam van Red Bull Racing gaat het heel moeilijk krijgen. Max Verstappen is net op tijd vertrokken bij het ‘leerschool’, dat steeds meer de nadelen ondervindt van de oude Ferrari-krachtbron welk geen updates krijgt.

Carlos Sainz jr. heeft zich echter al bewezen en is een zekerheidje voor 2017. Daniil Kvyat zien we na dit seizoen waarschijnlijk niet meer terug in de Formule 1. De Rus is nog steeds dolende na zijn degradatie en zal geen aansprekende resultaten meer boeken.

Dan helpt een verouderde motor niet echt, nog los van een jonge hond Sainz die Kvyat onder de duim houdt.

McLaren

Het Brits-Japanse combinatie kan profiteren van het gemankeerde Toro Rosso, waar Sainz jr. de kar in zijn eentje zal moeten trekken. Mits de twee oudgedienden hun motivatie niet verliezen.

Jenson Button en Fernando ‘GP2-engine‘ Alonso maken regelmatig sarcastische grapjes over de radio en dat is voor de fans leuk om naar te luisteren, maar ook tekenend. De ontwikkelingen gaan te traag, en wellicht zal dat Button verleiden tot een overstap naar het team waar hij zijn Formule 1-carrière begon.

Vinden wij niet erg, want dan kan Stoffel Vandoorne instappen.

Haas F1

Kon dankzij Romain Grosjean punten pakken in haar debuutseizoen. Romain is niet meer de man van Spa 2012 en rijdt zo nu en dan een mooie klassering.

Teamgenoot Esteban Gutiérrez was al bij Sauber te licht bevonden, maar werd wonder boven wonder onder de hoede genomen door Ferrari. Dankzij deze connectie kon de frele Mexicaan instappen bij de Amerikanen, maar of die nu nog blij zijn met een coureur die niets bijdraagt?

Ook mentaal lijkt ‘Guti’ nogal fragiel, heeft hij moeite met blauwe vlaggen en internationale handgebaren. Geen hoogvlieger, nooit geweest en zal hij ook nooit worden. Minder dan middelmatig.

Renault

Terwijl klant Red Bull naar podium rijdt, blijft het fabrieksteam ‘rotzooien’ met hetzelfde krachtbron. Dat bewijst dat men bij Red Bull een uitstekende auto hebben gebouwd’, maar we mogen niet vergeten dat de Lotus geprepareerd was voor een Mercedes-motor. Doordat de overname zo laat werd gedaan, is de auto maar op enkele punten aangepakt.

Jolyon Palmer lijkt een Britse versie van Esteban Gutiérrez, en grossiert vooral in domme fouten. Nu is het niet erg om fouten te maken, maar je moet het niet meer doen en het liefst ervan leren.

Kevin Magnussen ontstijgt zijn teamgenoot ook niet echt. De Deen pakte alleen in Rusland punten voor het team, maar laat het op overige momenten –naar onze mening– afweten.

 

Sauber

Peter Sauber treedt dan toch terug, maar wel met een zwaar beschadigd imago. Zaken rond het contract met Van Der Garde en problemen met leveranciers, hebben veel goodwill c.q. krediet opgeslokt. Maar de redding kwam van de sponsor van Ericsson, wiens F1-carrière nu opeens een stuk gunstiger uit zien. Tenzij investeerder Longbow een andere, werkelijk talentvolle coureur de F1 in wil helpen.

Ook Nasr lijkt veilig te zijn, dankzij banken als sponsors. Maar de economie van zijn thuisland Brazilië draait slecht, dus is het de vraag hoelang de bankiers de miljoenen kunnen blijven overmaken.

Manor

Rio Haryanto zien we eigenlijk niet terug komen na de zomerstop. Tenzij de Indonesiër toch geld heeft gevonden, of dat Manor hem –net als Merhi destijds– gratis laat rijden.

De vraag is waarom Manor dat zou doen, terwijl Rio niet bepaald een topper is gebleken en er genoeg -snellere- alternatieven zijn om in de auto te laten rijden.

Pascal Wehrlein laat leuke dingen zien a la Jules Bianchi. Die zal in de toekomst zeker bij Mercedes belanden, als Wolff en co Rosberg of Hamilton [of misschien beide] zat zijn.