Je hebt drie soorten F1 fans de afgelopen 10 jaar: De Ferrari tifosi, de McLaren lads en de rest. Tot gisterenmiddag moest je goed je best doen om fans van Sebastian Vettel te vinden. What a difference a day makes.

De Duitser zette zich op twee dagen tijd twee keer in de recordboeken van de Formule 1. Vooral de manier waarop hij de jongste pole-sitter en winnaar werd maakte indruk.

Drie nieuwe winnaars op 1 2 3

De drie nieuwe winnaars van dit seizoen stonden zij aan zij op het podium. Toch blijft er bij twee van de drie een nasmaakje. Robert Kubica kreeg een vrijgeleide na de onoplettendheid van Hamilton in Canada en Heikki Kovalainen kreeg de overwinning cadeau toen Felipe Massa aan de kant kwam te staan in Hongarije.

Sebastian Vettel deed het allemaal zelf. Hij vergrootte z’n voorsprong in de regen, maar ook toen de baan opdroogde. Het was gewoon onmogelijk om te winnen, Zei Kovalainen tijdens de persconferentie. Seb en Toro Rosso waren heel het weekend sterk. Toen Lewis Hamilton een nieuw setje banden kwam halen was de overwinning voor Vettel zo goed als binnen.

Omdat ik als eerste rondreed had ik een goed zicht, Zei Vettel. Dat heeft de doorslag gegeven. Ik kon meteen een goede kloof slaan tussen mij en Heikki. Daarna duwde ik stevig door, soms moest ik over de limiet gaan. Het was soms best moeilijk.

Hamilton en de rest

Lewis Hamilton begint zich meer en meer te ontpoppen tot de nieuwe Michael Schumacher. Niet enkel omwille van zijn ongelofelijke talent in de regen, maar ook omwille van zijn soms twijfelachtige keuzes.

Vooral de inhaalactie op Timo Glock zorgt voor een paar grote vraagtekens. Waarom dwingt hij de Duitser op het natte gras in één van de snelste bochten op de kalender? Het is geweldig om hem aan het werk te zien, maar dit soort acties zijn absoluut niet nodig. Zeker wanneer je ziet hoe goed hij wel niet is in de regen.

Het is opvallend hoeveel verschil een juist getimede stop kon maken gisteren. Tussen P3 en P9 zaten welgeteld 19 seconden. Bijna iedereen in dit peloton stond op de rand van het podium. Je moet tijdens dit soort races net dat tikkeltje geluk hebben om niet vast te komen zitten achter een tragere rijder…

Kimi Raikkonen bewees dit door voor de negende keer dit seizoen de snelste ronde neer te zetten. Je koopt er niks mee, maar je moet je met iets bezig houden wanneer je in de touwen hangt. Dit jaar opnieuw kampioen worden is niet meer belangrijk voor de Fin, Ik probeer alles terug op de rails te krijgen, aan iets anders denk ik niet meer.

Kan het nog spannender?

Aan de andere kant halveert Felipe Massa zijn achterstand op Hamilton tot één schamel puntje. Hij weet het alleszins heel spannend te maken. Het is al de vierde race op rij dat hij voor Hamilton eindigt, maar hij is er nog steeds niet over geraakt. Hoe lang kan dat nog duren?

Toch lijkt het erop dat de betrouwbaarheidsproblemen bij Ferrari nog niet helemaal van de baan zijn. In Hongarije en Valencia waren er al kapotte motoren, en zondagochtend werd Massa’s motor, die alleen nog maar de kwalificatie had gereden, uit voorzorg vervangen. Nu McLaren 7 punten terugpakt, is de vraag hoeveel Ferrari zich nog kan permitteren.

Over twee weken trekken we naar Singapore voor de eerste avond GP, verreden op een tijdstip waar Raikkonen meer mee vertrouwd is.

By peter