Sinds gisterennamiddag zal er nooit meer een Minardi F1 op een circuit rijden. Teambaas Paul Stoddart had de eer om de allerlaatste ronde in een Formule 1-wagen van Minardi te mogen rijden. De afgelopen vijf seizoenen stond de Australi�r aan het hoofd van de Scuderia Italia Minardi, zoals het officieel heette. Eind 2000 kocht hij het team over van oprichter Giancarlo Minardi en wist al die jaren met een erg bescheiden budget (gemiddeld berekend zo�n 10 tot 20 maal minder dan Toyota of Ferrari) het hoofd boven water te houden, grotendeels dankzij het geld van zijn vliegtuigmaatschappij Ozjet. Daar kan hij zich nu weer ten volle op gaan concentreren, en de $75 miljoen die hij van Red Bull krijgt voor het team gaat hij investeren in een nieuwe businessklasse voor zijn vliegtuigmaatschappij.

Na 21 jaar verdwijnt de naam Minardi uit de Formule 1. Een van de meest sympathiekste teams uit de paddock, zo wordt vaak gezegd. Grote talenten hebben via dit kleine team hun weg in de Formule 1 gevonden. Van de coureurs van afgelopen seizoen zijn er maar liefst tien coureurs die hun carri�re begonnen bij Minardi: Giancarlo Fisichella, Fernando Alonso, Jarno Trulli, Mark Webber, Marc Gen�, Christijan Albers, Luca Badoer, Anthony Davidson, Nicolas Kiesa en Robert Doornbos. Maar ook grote namen als Michele Alboreto, Alessandro Zanardi, Alessandro Nannini en Andrea de Cesaris hebben hun plaatsje in de Minardi-geschiedenis.

Tijdens die laatste ronde waren er een handvol trouwe supporters die deze historische gebeurtenis wilden meemaken aanwezig op het Vallelunga circuit, vlakbij Rome. Ook Marc Gen� en Gianni Morbidelli waren aanwezig, net als de Italiaanse zanger Max Gazz� die al voor lange tijd trouwe supporter is van het team. “Het was een meer emotioneel moment dan dat ik dacht,” zei Paul Stoddart. “Ik ben de laatste persoon die in een Minardi heeft rondgereden. Voor zovele jaren heeft Minardi geprobeert zoveel te geven aan zoveel mogelijk mensen, en het raakte mij om zoveel positieve commentaren te krijgen de afgelopen week. Nu wordt het team Squadra Toro Rosso (of is het nu Scuderia?), ik wens hen alle succes toe, al ben ik zeker niet de enige die het team nog altijd in gedachten als Minardi aanziet. Om af te sluiten, Minardi is geworden wat het is dankzij de vele mensen binnenin het team, en ik heb hier de beste vijf jaar van mijn leven meegemaakt om met zulke professionals samen te werken.

Bedankt aan iedereen voor hun inzet.”

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter