Na Bertrand Baguette lijkt er een tweede Belg een goede kans te maken op een Formule 1 – stoeltje voor volgend jaar. Waar Baguette bij Sauber in de belangstelling staat komt de 23 – jarige Jerome D’Ambrosio steeds nadrukkelijker bij Renault F1 in beeld. D’Ambrosio eindigde dit jaar als 9e in het GP2-kampioenschap, ruim voor teamgenoot Kamui Kobayashi die volgend jaar voor Sauber in de Formule 1 rijdt.

D’Ambrosio wordt gemanaged door Gravity Sports Management dat eigendom is van Gerard Lopez. Lopez kocht deze maand een meerderheidsbelang in Renault. In eerste instantie leek de Nederlandse/ Chinees Ho Pin Tung, die zijn belangen ook door Gravity Sports laat behartigen, met het stoeltje aan de haal te gaan. Geld uit China zou hiervoor zorgen. Tung testte zelfs voor Renault maar de belangstelling van potentiële sponsoren uit China zou zijn afgenomen.

D’Ambrosio heeft weliswaar niet veel persoonlijke sponsoren maar lijkt bij Lopez qua talent hoger in het vaandel te staan. Ambrosio werd in 2007 Formule Master kampioen maar testte nog niet in de Formule 1. Voor België zou de komst van D’Ambrosio een mooi kerstcadeau zijn.De laatste Belgische coureur die daadwerkelijk Grand-Prix reed was Betrand Gachot in 1995.

Veel zal afhangen van de voorkeur van Gerard Lopez. Lopez leeft op goede voet met D’Ambrosio. D’Ambrosio lijkt de voorkeur te krijgen boven Tung maar feit blijft wel dat een eerste Chinese Formule 1- piloot een veel groter publiek zal aanspreken (China heeft 1,3 miljard inwoners red.) dan een 23-jarige Belgische coureur. Waar kiest Lopez voor? Voor talent of toch de aantrekkelijke Chinese markt?

By peter