De vele mensen langs de route zorgen in Bolivia tot nu toe voor mooie taferelen, maar het weer en de omstandigheden maakten etappe 7 in Dakar 2018 extra zwaar, met uitgerekend nu een marathon-stage.

Bron tekst: I.s.m. Autosportnieuws.be

Knuppelen noemde Jurgen vd Goorbergh de etappe. Een aantal deelnemers leek de lange special een beetje onderschat te hebben, modderpaden afgewisseld met pollen kamelengras en stenen, het leek soms wel een buckelpiste in de Alpen, meer hindernisbaan dan weg. Enige wat je dan kan doen is de snelheid erin proberen te houden zonder de koppeling te verbranden, maar doe je te voorzichtig ga je onderuit.

Motoren: Van Beveren lost Benavides weer af

Antoine Meo opende de stage na zijn zege in La Paz, maar zoals helaas te vaak gebeurt bij de nieuwe lichting rijders, hij verdwaalde en verloor een halfuur. Dat wist hij in de tweede helft van de etappe tot 12 minuten terug te brengen en hij klokte een 9e tijd aan de streep. Teamgenoot Mattias Walkner ging tot WP2 goed mee vooraan, maar viel toen terug en kwam eigenlijk niet veel hoger dan Meo aan de streep, zesde op 9 minuten.

In de strijd om het klassement ging het gisteren tussen Yamaha en Honda. Joan Barreda trok flink ten aanval, maar betaalde er aan het eind van de rit een hoge prijs voor. De Spanjaard ging hard onderuit en hoewel de motor heel bleef én hij de etappe won, is hij ook meteen na de finish naar de medische post gegaan, waar een gebroken knieschijf is vastgesteld. “Bang Bang” had er veel pijn aan, maar is gewoon weer opgestapt vanmorgen. Hoelang hij het kan volhouden moeten we maar zien. Kevin Benavides vertrok bijna net zo snel, maar had wat meer moeite met navigeren en verloor zes minuten op Adrien van Beveren. De Fransman vertrok een beetje voorzichtiger, maar in het kamelengras komt zijn cross-ervaring goed tot zijn recht en hij werd 2e in de rit op slechts 2m51s van Barreda. Doordat Benavides dus tijd verloor pakte Van Beveren ook de leiding weer terug.


In die blubber met een kapotte knie blijven rijden is moedig, maar ook waanzinnig. Toch probeert Joan Barreda het vandaag weer © motor.es

Bij de Nederlanders heeft Guillaume Martens helaas de wedstrijd verlaten nog voor het eerste WP was bereikt. Voor Michael was het begin ook lastig, want zijn helm was gestolen. Uiteindelijk is de man uit Schijndel toch vertrokken en ondanks een bijna valpartij in een modderspoor kwam hij weer als 42e en beste NL’er binnen. Vd Goorbergh werd 46e, HJ Liefhebber 48e. Ook Edwin Straver, Luc vd Huijgevoort en Mirjam Pol kwamen aan de finish met ongeveer 4 uur achterstand.

Stand Motoren:
1. A. van Beveren
2. K. Benavides op 3m14s
3. J. Barreda op 4m45s
4. M. Walkner op 8m18s
5. T. Price op 13m34s

Quads: Koolen aangevallen door een Franse Leeuw, Casale ziet meer concurrentie verdwijnen

Voor Kees Koolen zag het er even heel slecht uit. De man uit Bergeyk kwam in beeld toen hij zijn vastgereden quad losduwde, maar dat was niet de reden waarom hij gisteren drie kwartier verloor. Ik hoor een sentinel, ik zie achter me een Peugeot en vervolgens lig ik naar de lucht te staren. Een paar meter meer naar rechts en ik had zo op zijn motorkap gelegen. Gelukkig mankeerde Koolen zelf niets, maar de Barren KTM quad is aardig beschadigd en hangt met tierips en spanbandjes aan elkaar. Tot dat moment bivakkeerde Koolen in de top8, daarna zakte hij terug naar de top15 om uiteindelijk als 12e de rit uit te rijden. Eurosport was iets te vroeg gisteren en riep Ignacio Casale al tot winnaar uit, maar zowel Axel Dutrie als Marcelo Medeiros waren in het slot nog sneller. Dutrie wint zijn eerste stage op bijna vijf minuten van Medeiros, Casale moest zich met een 3e plaats tevreden stellen. Hij heeft tevens weer een concurrent minder, want Pablo Copetti viel en kon de schade niet meer gerepareerd krijgen. Ook Gustavo Gallego en Daniel Domaszevski verloren heel veel tijd na pech en kunnen het klassement vergeten. Bas Nijen Twilhaar kwam op twee uur van Dutrie als 22e binnen.

Stand Quads:
1. I. Casale
2. A. Hernandez op 1u01m
3. J. Gonzalez Ferioli op 1u28m
4. N. Cavigliasso op 1u31m
5. A. Dutrie op 2u51m

Auto’s: Peugeot in de verdediging, Toyota loopt in

Het valt me op hoe de camera’s van Eurosport er prachtig in slagen óm Bernard ten Brinke heen te filmen. Iedere keer komen de top3 bij motoren en auto’s aan de beurt in een klein voorstukje, maar sinds Ten Brinke in de top3 lieten ze het bij actiebeelden en sloegen m in de commentaren over, blijkbaar zijn de nummers 4 en 5 interessanter als de nummer 3 een NL’er is? Voor de Zeddammer was het damagecontrol met niet werkende ruitenwissers in de stortregen, een beslagen voorruit en een crash in een sloot. Gelukkig trok Lucio Alvarez zijn teamgenoot eruit waarna ze met zn tweeën naar de finish reden: Alvarez zette een 6e tijd, Ten Brinke werd 7e geklokt. Tom Colsoul had een prima dag, zijn piloot “Kuba” Przygonski begon erg voorzichtig met de 10e tijd in de eerste WP’s maar klom gestaag op en de Orlen Mini kwam als vierde binnen op 20 minuten van de kop, waardoor de Pools/Belgische equippe weer wat steviger 6e staat. De overige Mini’s kwamen niet voor donker thuis. Mikko Hirvonen verloor weeral vier uur, Orly Terranova gaf twee uur toe en Boris Garafulic was een uur later binnen dan de kop. Yazeed Al Rahji kwam helemaal niet aan de streep, de Saudi werd uit de koers genomen (wat meestal betekent dat hij teveel WP’s heeft gemist en via de weg de rit heeft uitgereden).


Vrij naar Morissey: “Panic at the streets of London, Panic on the steppes of Bolivia.” Peugeot moest pion Despres offeren om Koning Peterhansel in het spel te houden © Francetv

Ook Peugeot kwam malheur tegen. We hoorden al van Kees Koolen zijn aanvaring, maar het lijkt dat het kamelengras in het voordeel van Toyota is, die weliswaar minder veerweg hebben maar hoger staan. Stephane Peterhansel raakte de leiding kwijt toen hij een motorrijder inhaalde langs de weg en net als Despres eerder in Peru hard in botsing kwam met een grote steen. De ophanging ging eraan en Despres’s auto werd als onderdelen-donor gebruikt om die van Peterhansel weer op te lappen. Aan de finish gaf de man uit Vesoul bijna twee uur toe en was de leiding kwijt Despres moest even op de snelle assistentie van Mattias Behringer wachten (die in het truckklassement meerijd om sneller bij de auto’s aan te haken) en was 3u45m na de winnaar binnen. Dat was teamgenoot Carlos Sainz, die prima door de blubber ploegde en 12 minuten sneller was dan de Toyota’s van Giniel de Villiers en Nasser Al Attiyah. Sainz is daarmee ook de nieuwe leider in het auto-klassement, met meer dan een uur voorsprong op een zestal auto’s

Peter van Merksteijn was aan de finish verrast dat hij als 10e de rit had uitgereden, hij vond het namelijk helemaal niet lekker gaan in alle modder en kamelengras. Toch staat de Almeloër netjes 9e, een Dakar in de luwte lijkt hem dus heel goed af te gaan. Beide Borgwards reden zich behoorlijk vast: Erik Wevers moest Nicolas Fuchs er een keer uittrekken en andersom ook. Wevers werd als 19e geklokt, Fuchs als 21e. Qua reparaties viel het de man uit Markelo wel mee: Er is wat plaatwerk weg, omdat we vol doorreden bij een paar doorwadingen. Maik Willems kwam als 27e binnen op 2u35m van Sainz, Tim en Tom eindigden de rit als 37e op bijna vier uur.

Stand auto’s:
1. C. Sainz
2. N. Al-Attiyah op 1u11m
3. S. Peterhansel op 1u20m46s
4. G. de Villiers op 1u20m54s
5. B. Ten Brinke op 1u25m

Trucks: 3 maal scheepsrecht voor Ton van Genugten

Twee keer al mistte Ton van Genugten nipt een etappezege, maar in de eerste volledige rit door Bolivia is het meteen raak. De man uit Eersel kwam net als Sainz bij de auto’s op bekend terrein makkelijk door alle hindernissen heen ging en vanaf WP3 aan de leiding kwam te rijden. Daarvoor was het nog Martin Macik die in de Liaz de snelste tijden zetten, maar zodra de modder voor kamelengras en stenen plaatsmaakte ging de snelheid omhoog en kwamen de Iveco’s hard opzetten. Van Genugten verklaarde de laatste 150 km plankgas te hebben gereden. Dat was genoeg voor een 1-2, want Federico Villagra eindigde 2 minuten achter hem als 2e. Eduard Nikolaev doet meestal wat rustiger aan als het parcours modderig wordt, de Rus heeft dan ook een flinke voorsprong en werd 3e op 5 minuten.

Maurik vd Heuvel begon niet goed aan de rit met een tegensputterende stekker onder de motorkap. Daardoor werd hij boos en zette zijn woede om in een verschroeiend tempo in het laatste deel, waardoor hij van 21e halverwege naar 9 opklom in het voorlaatste WP en zelfs een 8e tijd klokte op bijna twintig minuten van Van Genugten. De Scania liet daarmee twee Kamazki’s (Mardeev en Shibalov) en twee Renaults (van Kasteren en Huzink) achter zich en staat netjes in de top10. Een heel verschil met vorig jaar in de marathon, toen was de motor stuk, lag de voorruit eruit en kwamen we in het donker binnen.


Vorige week vroegen we ons herhaaldelijk af of ze nog wel in koers waren, maar Gerrit Zuurmond, Jasper Riezebos en © rainbow truck team facebook

Ook voor het eerst weer op de radar, de Rainbow MAN van Gerrit Zuurmond. De truck waarmee Hans Stacey de laatste Afrikaanse dakar won heeft de problemen in Peru doorstaan en hotsebotste op ongeveer 2 uur van Van Genugten binnen als 18e. De schade aan de koelkast was aanzienlijk, want de waterflessen waren geknapt door het geschud en gebonk en dat moest dus even schoongemaakt worden. Het Firemen Dakar team is helaas uitgevallen. Richard de Groot en companen strandden helaas nog in Peru op de verbinding naar etappe 6 met pech en kwamen in Tincopalca terecht, waar ze ondanks een taalbarrière door de bevolking zijn opgevangen. Een afgebroken klepveerplaatje in een cilinder zorgde voor alle problemen. Inmiddels werkt het motorblok weer op vijf cilinders. Ze zouden dus evt. nog met de servicevoertuigen mee naar de finish kunnen rijden.

Stand trucks
1. E. Nikolaev
2. F. Villagra op 49m27s
3. S. Viazovich op 2u49m
4. M. Macik op 3u15m
5. T. van Genugten op 4u24m

De achtste etappe is inmiddels al begonnen. De special van Uyuni naar Tupiza is meteen de langste van de hele rally met 500 km, de trucks rijden een iets korter stuk van 380 km. Tevens kunnen we vermelden dat de organisatie de 9e etappe van Tupiza naar Salta in Argentinië heeft afgelast. Een reden daarvoor zijn de slechte weersomstandigheden in Salta, waar het heel hard regent en het bivak één modderpoel
is.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!