Max Verstappen heeft weer een stijgende lijn te pakken

Verstappen, Max Emilian geboren 30 september 1997, zegge twintig jaren jong, derde in de Grand Prix Heineken du Canada 2018. (zie foto)

Verstappen bereidt zich momenteel voor op de Grand Prix van Frankrijk. De race waarvan alle kenners voorspellen dat het de minst leuke van het jaar wordt wegens flopbaantje. Meestal wordt een race waarvan we niks verwachten de heftigste van het jaar. Deze twintig jaar jonge vent dus rijdt zijn vierde seizoen in de Formule 1.

In zijn eerste seizoen (2015) had hij na zeven races 6 punten te pakken bij Toro Rosso. In 2016 werd hij na vier races overgezet in de Red Bull van Daniil Kvyat en won prompt de Grand Prix van Spanje in Barcelona. Zo had hij 50 punten bijeen gesprokkeld na 7 races, ondaks de start bij het mindere team.

Het jaar erop in 2017 had Verstappen 45 punten achter zijn naam na zeven races, dat was het jaar waarin iedereen vond dat hij zo’n pech had in het begin. De motor weigerde betrouwbaar dienst te doen en er zaten wat andere dingetjes dwars.

Nu, in 2018 staat Max Verstappen weer op 50 punten na zeven wedstrijden en heeft hij al twee keer het podium beklommen. Daarnaast heeft hij de snelste ronde alweer voor de tweede maal op zijn naam staan dit seizoen en heeft hij in Canada alledrie de vrije trainingen als snelste afgesloten.

Om dat nou allemaal even in perspectief te zetten:
Jos Verstappen was tot nu toe de beste Nederlandse autocoureur, of in ieder geval de beste Formule 1 coureur. Hij reed 107 grand prixs. In die 107 races sprokkelde hij volgens opgaaf FIA 17 punten bij elkaar. Nou is dat nogal oneerlijk want in zijn tijd waren punten in Formule 1 nogal duur. We hebben voor u uitgerekend wat de resultaten van Verstappen senior hadden opgeleverd bij moderne puntentelling: 119 punten.

Verstappen de jongere heeft tot nu toe in 67 races 471 punten bij elkaar gereden. Begrijpen we dan wel dat al die kritiek die we hoorden en lazen de afgelopen weken gewoon van die jongeman afglijdt? Hij weet kennelijk waar hij mee bezig is.

Werk aan de winkel!
Goed, Verstappens teamgenoot Ricciardo staat met 84 punten een stuk sterker dan onze nationale troetelcoureur, maar met de manier waarop Verstappen zich momenteel weert en met een reeks voordelige races in het vooruitzicht kan Verstappen zijn seizoen misschien nog repareren.
We starten op 24 juni aanstaande met een voor iedere rijder min of meer onbekende habitat (Le Castellet), daarna Oostenrijk, waar Verstappen als een vis in het water is en dan Engeland, Silverstone, allemaal zonder tussenpoos.

Voor we een maand verder zijn weten we het: is Max al klaar voor de échte strijd, die om de titel? Kan hij nu een reeks neerzetten waarin hij telkens optimaal presteert, zoals kampioenen doen?

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!