Formule 1 anno 2014: Downsizing, turbo’s en fuel-flow meters.

Het is niet voor het eerst dat er kritiek wordt geuit op het motorgeluid van de nieuwste generatie Formule 1-motoren. Zo vond de commerciële baas van de Formule 1, Bernie Ecclestone, de nieuwe motoren maar niets.

Na de eerste rondjes tijdens de wintertests in Jerez raakte de kleine grote baas van de F1 nog meer gepikeerd over de V6 turbo’s. Bernie was zelfs van mening, dat de nieuwe formule mensen zal wegjagen.

Het hele idee van de nieuwe motoren is totaal absurd, aldus Ecclestone. Mensen willen lawaai, iets speciaals, daarvoor komen de mensen naar de circuits. En nu hebben we stille motoren en bijna niemand die een fatsoenlijk aantal rondjes achter elkaar kan rijden. Ik hoop niet dat we publiek verliezen op deze manier.

Er waren sussende woorden voorafgaande aan de wintertests. Zo beloofde Andy Cowell, managing director van de motoren divisie van Mercedes, dat de motoren niet echt luid, maar wel sweet zouden zijn. De frequentie zal hoger zijn en zal door de turbochargers hard zijn. Als je ernaast staat moet je echt gehoorbescherming dragen.

Maar wat bleek? Ted Kravits liep door het paddock en droeg domweg géén gehoorbescherming. Niet nodig volgens de Brit.

Dat viel ook op een negatieve wijze op bij de organisator van de Australische Grand Prix. Het lage gebrom kon wat hen betreft niet tippen aan het hogere gejank van de V8. De Formule 1 heeft zijn aantrekkingskracht verloren, zo redeneren ze in Melbourne.

Het geluid was saaier dan het ooit geweest is en dat is toch onderdeel van het geheel, iets wat de magie van de Formule 1 vergroot en waar ze serieus mee aan de slag moeten., zo roeptoeterde organisator Ron Walker.

Men sprak zelfs van een gevalletje contractbreuk?!

Ondergetekende heeft de [oude] turbomotoren meermaals ‘live’ mogen aanschouwen en horen. En ik stond er nooit bij stil dat het luider kon. Het geluid van een F1 is inderdaad een belevenis, maar nu lijkt het erom te gaan dat de motoren de bezoekers van een training, kwalificatie en/of race op z’n minst een gehoorbeschadiging moeten opleveren?! Ja, dat had ik al vaker gezegd.

En de fabrikanten kunnen er niets aan doen. Ja, de motoren mogen 15.000 toeren per minuut draaien. Maar vanwege de fuel flow meter en het ronduit achterlijke regel, dat een motor niet meer mag verbruiken dan 100 kilo brandstof per uur, zorgen ervoor dat de teams de motoren afstellen rond de 10.000 á 10.500 toeren.

Gevolg? Minder toeren, dus een ‘brommergeluid‘…

Naar mijn immer bescheiden mening ligt het dus niet aan de motor zelf! En er viel meteen al een slachtoffer; Lachebekje Ricciardo mocht zijn mooie en zwaarbevochten tweede plaats inleveren, omdat hij teveel brandstof zou hebben gebruikt! Het reglement is op dat gebied gewoon te vaag en draagt niets bij aan de spektakel waar de sport naar op zoek is.

Vorig jaar was ik aanwezig op Zandvoort bij het Historische Grand Prix. De lage gebrom van de Cosworth V8 of de zangerige Ferrari V12 bevielen uw columnist vele malen beter dan het hysterisch en kortademige gekrijs van de 2.4L V8-motor.

Ja, de Formule 1 moet een etalage van technologie zijn, maar als het aan mij lag reden er 1600cc turbo-viercilinders, 1600cc-turbo V6′en, 3000cc V8 en/of V12′s in de Formule 1.

Iedereen 125 kilo brandstof per race, en zoek het lekker allemaal uit. Als mijn biertje maar koud is…

Eerder gepubliceerd via frankyremtlaaaat.wordpress.com/