Het circuit van Interlagos is geliefd bij de coureurs en fans, maar sommige inwoners van São Paulo zijn minder gecharmeerd van de Formule 1-circus.

De veiligheid in Brazilië was afgelopen weekend een heikel punt. Er vonden aanvallen plaats op medewerkers van Mercedes, Williams, Sauber, Pirelli en de internationale autosportbond FIA.

De vrijdagavond voorafgaande aan de race werd een busje van het Mercedes-team tot stoppen gedwongen. Waardevolle spullen werden gestolen, schoten werden gelost en een medewerker kreeg een pistool tegen zijn hoofd gedrukt.

Diezelfde avond werd ook FIA-personeel belaagd. De politie-inzet werd daarop verhoogd. Ook op de zaterdag was het weer raak, toen een busje van Sauber klem gereden werd. Ook toen raakte niemand gewond.

Zondagavond na de race was het een busje van bandenleverancier Pirelli, dat bij het verlaten van de poorten van Autodromo José Carlos Pace werd belaagd door criminelen met pistolen.

Gelukkig kon het voertuig niet tot stoppen worden gebracht en bleef iedereen ongedeerd, maar het was het zoveelste bewijs dat er qua beveiliging heel veel mis is rondom de Braziliaanse Grand Prix.

Maar het is wachten tot het een keer echt goed mis gaat in São Paulo, een stad waar de criminaliteitscijfers zorgwekkend zijn en waar Formule 1 van oudsher wordt belaagd.

In 2007 werd een bus van Toyota tot stoppen gebracht. In 2010 zag regerend wereldkampioen Jenson Button meerdere machinegeweren op zich gericht.

Lewis Hamilton uitte zijn frustratie: Het meest frustrerende is dat ik nu al tien jaar in de Formule 1 zit en dat dit maar blijft gebeuren. De hele paddock hoort veilig te zijn. Niet alleen ik, niet alleen de grote bazen van de sport. Iedereen hoort hier veilig te zijn.

Pirelli en McLaren namen het zekere voor het onzekere en besloten om dinsdag en vandaag niet te testen op Interlagos. De veiligheid van het personeel van de bandenleverancier en het team kon niet gewaarborgd worden.

Dat was vooral vervelend voor Lando Norris. De 18-jarige Brit was opgeroepen om dinsdag en woensdag de testwerkzaamheden in Brazilië voor zijn rekening te nemen, maar in plaats daarvan is hij nu alvast onderweg naar Macau voor de beroemde Formule 3-race in de Chinese gokstad van komend weekend.

Het verschil tussen rijk en arm is groot, zeker in een land als Brazilië. Rijkdom heeft helaas vaak een magnetische aantrekkingskracht op criminelen die snel geld willen “verdienen”.

Volgens journalist Will Buxton was er rond vijf uur lokale tijd zelfs bijna geen politie meer te zien rond het omloop. Dat is een kwalijke zaak waaraan zowel de stad Sao Paulo, als de organisator van de Grand Prix als FOM aan zouden moeten werken.

Sowieso zal er na 2020 geen F1-race meer worden gehouden als het aan de burgemeester van São Paulo ligt, dus het is de vraag of deze persoon er wakker van zal liggen.

Het circuit zal gemist worden, maar de criminaliteit niet…Triest!

Leave a Reply

Your email address will not be published.