Begin dit jaar luidde Timo Glock al de noodklok. De Duitser voorzag dat het verschil tussen kleine en grote teams alleen maar blijven toenemen, tenzij de huidige gang van zaken op de schop ging.
Glock vond het maar raar dat juist de grote, succesvolle teams veel meer geld krijgen van de organisatie: Alleen het bedrag dat Bernie Ecclestone jaarlijks aan een willekeurig topteams geeft, is namelijk al genoeg om een team als Marussia één of twee jaar draaiende te houden., aldus de gewezen Marussia-coureur.

We gaan even [niet te ver] terug in de tijd.

Aan het begin van de jaren negentig besteedde een topteam ongeveer 40 miljoen pond per jaar, ca. 46,5 miljoen euro,  aan operationele kosten. In 2008 was dat al opgelopen tot 115 miljoen euro! De kosten leken dus lager begin jaren 90, toen het aantal motoren per race/seizoen ongelimiteerd was en er een mengeling van V8, V10 en V12 mocht worden gebruikt?

Dan lijkt het erop dat iedere keer als er meer restricties komen om de kosten in te dammen, het alleen maar duurder wordt?

Een beetje te kort door de bocht. In de jaren negentig waren huizen en brandstof ook goedkoper dan nu, maar wat wel de kosten heeft opgejaagd is het fijneslijperij aan de aerodynamica van de auto’s.

En ook het telkens aanscherpen van de eisen kost zeer veel geld. Ik had eerder aan aangetoond dat de FIA voor elk jaar de veiligheidseisen voor de monoque ophoog schroeft. Dus elk jaar weer een ander monoque, alleen maar om door de crashtests te komen.

In 2010 wilde men de grid uitbreiden en werden er enkele nieuwe teams de Formule 1 in gelokt met de belofte dat die teams betere overlevingskansen [sic…] hadden, door de teams die buiten de top-10 eindigden een vast bedrag aan prijzengeld te geven. Dat bedrag kwam neer op ca. 7,7 miljoen euro.

Voor de rest moesten HRT, Marussia en Caterham het zelf rooien. Zo gaat het al jaren in de keiharde wereld van de Formule 1. HRT redde het niet. Het Spaanse equipe werd opgegeven door private equity bedrijf, Thesan Capital.

Over de ‘move’ van Thesan is nog wel het één en ander te vertellen. Een voormalig werknemer van het team ontkentde dat sluiting het enige mogelijkheid was. HRT sloot niet vanwege een gebrek aan liquiditeit, teveel openstaande rekeningen of omdat het team het inschrijfgeld niet kan betalen. Thesan heeft gewoon besloten dat het niet langer winstgevend is of dat vanaf volgend jaar niet meer zal zijn en wil daarom van HRT af. Het maakte hen niet uit of ze goed of slecht in de publiciteit kwamen, zolang ze maar een redelijk rendement aan de investeerders konden geven.

Marussia lonkte naar het geld van Chilton, terwijl Sauber Kobayashi moest inruilen voor Esteban Gutierrez, die het team geen klap vooruit brengt. Desondanks durfde teambaas Monisha Kaltenborn te beweren, dat zij verwacht dat de frêle Mexicaan punten zal pakken met de ronduit belabberde Sauber C32?

De financiële situatie bij Sauber liep rap uit de hand. Zeker toen de toeleveranciers hun geduld begonnen te verliezen. Volgens het Zwitserse Handelszeitung hebben de leveranciers claims ter waarde van ongeveer 1 miljoen euro ingediend bij het Zwitserse handelsregister.

Volgens enkele bedrijven liet Sauber niets van zich horen, ook niet toen ze voorstelden om een betalingsregeling voor te leggen. Dan is het wel heel nijpend [geweest] in Hinwil, de thuisbasis van Sauber.
En het team dreigt zelfs de GP van België niet te halen, indien men er niet in slaagt om op korte termijn minstens acht miljoen euro over te maken op de rekening van Ferrari. De kans bestaat dat Ferrari dan zal weigeren om Sauber nog te voorzien van motoren en knowhow. Volgens een onderzoek van de Duitse krant Welt werd tot op heden nog geen cent betaald.

Volgens Kaltenborn wachten alle partijen op de handtekening van de Russische president Poetin, een totaal onberekenbaar component in de redding van Sauber. Hoe heeft het zover kunnen komen voor de Zwitsers?!

Het team van Lotus kwam eerder deze week nog in het nieuws door een omvangrijke schuld en het niet op tijd uitkeren van het salaris voor het personeel, nu houdt ook de Britse renstal een pleidooi voor lagere kosten in de Formule 1. De wedloop met de topteams is op deze manier niet te handhaven en achter de top is het een hele worsteling om te overleven.

Lotus-teambaas Eric Boullier luidt tegenover Autosport de alarmbellen. Het probleem is dat teams als Red Bull Racing, Ferrari en Mercedes het zich nog kunnen veroorloven om veel geld uit te geven aan de ontwikkeling van hun auto. Om competitief te blijven moeten we een bepaald bedrag spenderen, maar dat bedrag ligt hoger dan onze inkomsten. We hebben onze aandeelhouders nodig om dat verschil te overbruggen.

Nu is er door oud-FIA president Max Mosley al een instrument bedacht om de kosten te beheersen; De zogenaamde budgetcap, waarbij de FIA een maximumbedrag bepaald wat mag worden uitgegeven aan de ‘running cost’ van een F1-team.

Het probleem is dat tachtig procent van de teams voorstander is, maar die andere twintig procent niet. Die twintig procent bestaat niet geheel toevallig uit de top 3 van de huidige grid. Het nodigt tevens uit creatief boekhouden en om maar van partners, die delen van de ontwikkeling op zich zouden kunnen nemen, te zwijgen.

Het is een feit dat de kosten zijn nauwelijks meer op te brengen door teams zonder ondersteuning van een autofabrikant of een grote multinational.  De Formule 1 lijkt een kant op gaat waar er slechts 4 of 5 teams overblijven, en slechts 2 á 3 motorleveranciers?

Coureurs worden ingekocht door foute bedrijven of figuren met twijfelachtige reputatie. Een bewezen talent als Robin Frijns komt niet aan de bak, maar een Sergej Sirotkin zou vanaf volgend jaar meteen in een racezitje kunnen instappen? De letterlijk piepjonge Rus moeten nog 18 jaar worden…in maart volgend jaar!!

Hoe kan het wel?

GPPits.net collega SDG kwam met een zeer mooi voorbeeld. De MotoGP.

De MotoGP zat een paar jaar terug in hetzelfde straatje. Toen reed men nog met startvelden van 16 à 17 motoren. Met de invoering van de goedkopere CRT-klasse vorig jaar is de instapdrempel een stuk lager komen te liggen en zie je dat het stilaan weer de goede richting uitgaat doordat de sport voor privéteams opnieuw betaalbaar geworden is; we zitten nu al weer met een startveld van meer dan 20 motoren. Zonder die reglementswijziging reden ze nu misschien nog met 12 man of zo rond.

Ik ben van mening dat er iets op aerodynamisch gebied moet gebeuren. De motoren zijn al duur genoeg, waarbij ik [ten overvloede] wil opmerken dat de turbo-V6 nog duurder is dan de huidige motoren.

Vervolgens spenderen de teams weer miljoenen aan vage ‘luchtelektronica’. Die ontwikkeling zou ik stoppen, als ik Todt was. Weet nog het verhaal van BMW-Sauber, die zeiden dat ze het effect op de monitor konden zien toen Kubica in een race een plastic tasje had opgepikt!

Vanaf dat moment was ik overtuigd van het ‘foute’ van het zogeheten ‘aerodynamische grip’. Mijn slogan is dus; Meer mechanische grip, minder aerodynamische grip.
Dan wordt de F1 voor iedereen leuk of leuker. Zowel voor de rijders als de toeschouwers en vooral de teambazen, want die zijn dan minder geld kwijt aan vage gerommel in de windtunnels.

En sta toe dat er weer gebruik mag worden gemaakt van klantenchassis’. Om misbruik te voorkomen, zou men een chassis/auto aan 1 team kunnen verkopen. Zo voorkom je dan, dat de helft van de grid uit McLarens of Ferrari’s F1-auto bestaat.  Is Dave Richards ook weer blij…

De enige die onbeperkt chassis zou mogen verkopen, zou dan een ‘buitenstaander’ zoals Dallara, Panoz of Mygale [als die dat zouden willen] zijn.

Wat jullie?

Discussieer mee! Je kunt gratis lid worden van de leukste Nederlandstalige Formule 1-fan forum van Nederland en België!

bron / co-auteur: http://frankyremtlaaaat.wordpress.com/