De FIA is in haar zucht naar sensatie en spanning volledig doorgeslagen. Had de internationale autosportbond tot de zomer van dit jaar bandenboer Pirelli nog aan haar zijde, haakte deze af geheel in lijn met de voorspellingen van uw scribent.

Eigenlijk geen kunst, want iedereen met gevoel voor commercie had kunnen voorzien dat het beeld van een te snel slijtende autoband, ook zou afstralen op de gewone productiebanden van de Italianen!

Dan zag ik liever dat men kogelharde banden die niet eens kunnen slijten had ingevoerd, gecombineerd met twee verplichte pitstops om de race te kunnen onderbreken. Maar goed, ik ben [helaas] geen insider binnen de FIA, FOM of FOTA. Als die laatste nog bestaat.

Maar een mens wordt gedreven door hoop. Al lijkt die hoop op een doodlopende steeg als we het over onze geliefde sport, de Formule 1 hebben.

De Drag Reduction System [DRS] was al kunstmatig en betekende het einde van Kobayashi’s kamikaze-manoeuvres, waar menigeen nu met weemoed terugblikt. Immers verwerd inhalen tot een ‘administratieve handeling’; gewoon een knopje indrukken en je voorganger was alleen nog maar een zittende eend. Hm, Sitting Duck klinkt dan toch veel beter…

KERS is in wezen ook wel kunstmatig, maar kent tenminste nog een technische uitdaging voor de dames en heren ingenieurs. Dus vanaf volgend jaar wordt de invloed van ERS, zonder de K van kinetisch, groter. Waarmee wordt voldaan aan het technologische voortrekkersrol van de F1, ter zake toepassingen voor de automobielindustrie.

Maar daar blijft het niet bij.

In de F1 pretendeert men graag vooruitstrevend te zijn. Hoe kan het dan dat talenten als Hülkenberg en Frijns niet op hun juiste plek zitten? Nico Hülkenberg had allang een zitje moeten krijgen in een topteam. Ferrari koos voor Kimi Räikkönen.

De Formule 1 is ook angstig geworden. Een ander zou zeggen conservatief, maar ik kom op het woord angstig. De oude Enzo Ferrari had ‘Hulk’ allang in een van zijn auto’s gezet!

Het is ongelooflijk dat Nico Hulkenberg voor volgend seizoen genoegen heeft moeten nemen met een stoeltje bij subtopper Force India., zo betoogde Gutierrez tegenover Autosport.

Zeer nobele uitspraak van Gutierrez om Hulkenberg een hart onder de riem te steken. Tegelijkertijd is de Mexicaan een van de oorzaken dat Hulkenberg het moeilijk heeft. Paydrivers genieten steeds vaker de voorkeur bij teams, ook in de top. Zo heeft Lotus voor dus Maldonado gekozen.

Money above talent.

Ook jongens als Frijns, en Stoffel Vandoorne hebben er last van. Ze beschikken over veel en soms uitzonderlijk veel talent, maar leggen het af tegenover de grote zakken geld. Vandoorne heeft dan het geluk van de steun van Mclaren, maar is daarmee ook gelijk beperkt in zijn keuzes.

Frijns heeft het talent en brutaliteit, maar sponsorgeld en politiek bleken veel zwaarder te wegen, waardoor de winnaar van de WSR 3.5 kon toekijken hoe de verliezer Bianchi zijn rondjes draaide in de sport.

Net of de Formule 1 nog nooit heeft gehoord van het gezegde; Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

En nu heeft de FIA in al haar wijsheid bekend gemaakt dat coureurs en teams dubbele punten zullen scoren tijdens de laatste Grand Prix van het jaar vanaf 2014. Dit betekent onder andere dat de zege tijdens de GP van Abu Dhabi volgend jaar 50 punten op zal leveren.

De nieuwe regel moet er volgens de FIA voor zorgen dat het kampioenschap tot de laatste race van het seizoen spannend blijft. De verandering is goedgekeurd na een bijeenkomst van de Formula One Commission en Strategy Group afgelopen maandag.

De seizoensfinale vindt in 2014 op het Yas Marina Circuit plaats in Abu Dhabi.

Dan worden er opeens een hoop zaken duidelijk. Daarom hadden de Arabieren uit Abu Dhabi er zoveel geld voor over, om de laatste race van 2014 te willen organiseren. Een gevalletje voorkennis, dus!

Nog even en de strijd om de macht en het geld barst weer los, want dan is er weer een ander circuit dat de laatste race van het seizoen wil hebben.

Kassa voor de FIA!

Uw scribent moest zich vastgrijpen aan een stoel om niet achterover te klappen. Frisse lucht, ja even naar buiten, frisse lucht. Mijn hersenen draaiden overuren. Zelfs op mijn balkonnetje vond ik de rust niet. Want te koud, en ik ben nu eenmaal een zomermens.

Maar wat was dat nou voor een achterlijke regel? Het was toch een voorstel? Nee, collega Maikel Joosten bevestigde dat het een officiële verandering in het reglement betrof.

De Formule 1-fans zijn laaiend! Op vrijwel alle fora over de Formule 1 spreekt men er schande van. Ook op het forum van GPPits is men oneens met deze waanzinnige kunstgreep!  Liefst 80% van onze forummers is oneens met deze idiote maatregel.

Immers, ligt de nadruk nu wel heel erg op de seizoensfinale. Pech in de laatste Grand Prix van het jaar en je bent als coureur zo je koppositie kwijt.

Viervoudige wereldkampioen Vettel liet zijn hart als liefhebber spreken. De Duitser sprak van een absurde maatregel. En hoewel ik zijn vinger al niet meer kan zien, ben ik het volledig met Vettel eens.

De Formule 1 is verworden tot een zieke, absurde sport en bestuurd door angsthazen.

Ziek door de strijd om eigen belang en politieke macht. Ziek door het niet-aflatende honger naar regelzucht. Korte termijn denken.

Absurd wegens de ene na de andere idiote maatregel om de spanning te bevorderen. En daarbij de meest eenvoudige maatregelen negeerden, want het was vast niet gecompliceerd genoeg? Wat zou ik toch graag aanwezig willen zijn bij die vergaderingen tussen de FIA en de F1-teams! Een beetje common sense toevoegen waar het gebrekkig aan is!

En angstig om de talentvolle jeugd daadwerkelijk te omarmen, angstig om daadwerkelijk keiharde maatregelen te nemen om de kosten te drukken.

Angst voor een daadwerkelijke en gezonde vorm van sport in wat de koningsklasse van de autosport zou moeten zijn…