BAHRAIN, BAHRAIN - APRIL 16: Red Bull Racing Team Principal Christian Horner talks with Bernie Ecclestone, Chairman Emeritus of the Formula One Group on the grid during the Bahrain Formula One Grand Prix at Bahrain International Circuit on April 16, 2017 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Bernie Ecclestone was dit weekend te gast in Bahrein waar de Grand Prix zou worden gewonnen door Vettel en zijn Ferrari. De man die ooit met ijzeren vuist heerste over de sport liet wel heel erg blijken dat hij terecht is vervangen.

Ik ga het niet eens hebben over zijn bizarre uitspraken over Adolf Hitler, Trump, Poetin of de opmerking dat vrouwen niet geschikt zouden zijn om F1 te rijden. Onder Ecclestone’s gezag zijn kaartprijzen tot astronomische hoogte gestegen. Wanneer vijf dagen Le Mans kan met een kaart van 70 euro, dan zou een middagje F1 niet veel meer hoeven kosten.

Zo liet de 86-jarige Brit afgelopen zondag weten dat de social media niet goed is voor de Formule 1: Mijn doel is altijd geweest om de televisiestations te beschermen. Met het beleid wat nu gevoerd wordt op het vlak van social media is veel content gratis beschikbaar en dat is niet goed.

Opvallend dat Bernie het heeft over ‘beschermen van de tv-stations‘ die toch ieder jaar steeds verder werden uitgeknepen. Ooit wilde Ecclestone dat de sport op vrije kanalen zoals de BBC te zien moest zijn. Vervolgens sloot de bejaarde deals met commerciële stations….uiteraard voor veel geld.

De sport verdween achter de decoder en de kijkersaantallen liepen terug. Maar geen greintje schuldgevoel daarover bij Bernie Ecclestone.

En precies daarom is het goed dat hij nu weg is. Te conservatief, denk maar aan zijn uitspraken over jeugdige F1-fans…En alleen maar de F1 zakelijk bekijken is te simpel. Het is een sport met bijhorende emotie en passie.

Daar past social media prima bij en zorgt het er ook voor dat de sport beter onder de aandacht kan worden gebracht aan nieuwe (jeugdige) doelgroepen. Dat heeft de sport écht nodig.

Bernie ziet de F1 puur en alleen als een geldfabriek en vergat de belangen van alle liefhebbers van de sport. Dat blijkt ook over zijn uitspraken over de deelname van Fernando Alonso aan de Indy 500.

Het Indy 500-uitstapje van Fernando Alonso was onder zijn leiding niet tot stand gekomen, bekende Ecclestone. De Spanjaard laat daar de Grand Prix van Monaco voor schieten, die door eerste reserve Jenson Button zal worden verreden.

Het is waarschijnlijk goed voor hem, maar ik had McLaren toch overgehaald om hem geen toestemming te geven. Ik had Fernando gezegd dat hij na afloop van zijn contract kon doen wat hij wil, maar dat hij nu midden in de Formule 1 zit en een Formule 1-coureur is.

Voor een 86-jarige een opmerkelijke uitspraak, want in zijn jonge jaren was het heel gebruikelijk dat Formule 1-coureurs ook in andere klassen uitkwamen. De heren reden zelfs toerwagens of langeafstandraces naast de Formule 1! Al werden er toen geen 21 F1-races per jaar verreden.

Intussen is de tijdelijke switch van Fernando het gesprek van de dag. Er wordt weer gesproken over de Formule 1, wat dus betekent dat er aandacht voor is. De aandacht die Ecclestone de laatste jaren niet meer kon genereren.

Tot slot had de Brit nog een mening over de aanpak van Liberty Media, de nieuwe bazen van de Formule 1. Het lijkt erop dat ze het niet doen voor geld, terwijl ik het wel voor het geld heb gedaan.

Kortom, Bernie is ingehaald door de nieuwe realiteit en terecht opzij geschoven…