Volgens één van de topmedewerkers van USF1 liggen een gebrek aan planning, en een micromanager als Ken Anderson aan de basis van de problemen van het team. De medewerkers leggen nu al hun hoop in de handen van YouTube oprichter Chad Hurley. De man sprak in vertrouwen met Autosport.

Hurley kwam op 15 januari de fabriek bezoeken en toen werd het voor hem duidelijk dat het team in de problemen zat. Het personeel weet dat hij en zijn adviseur het beste met ons voor hebben. We denken dat hij ons niet in de steek zal laten, ondanks wat er in de media over hem en Campos is verschenen.

De meeste mensen werden bij andere race teams in de VS weggeplukt met de belofte van een drie jaren plan. Ondermeer de belofte dat er voldoende geld was om die eerste jaren te overleven overtuigde veel mensen om aan de slag te gaan bij USF1.

Het is dan ook ironisch dat er weinig gepland was. Er is zelfs geen productieschema. Er is amper planning.

Zonder wagen geen sponsors

Dat gebrek aan planning heeft ook een invloed op het werk van Peter Windsor. De Brit die probeerde sponsors aan te trekken, maar dat lukte eenvoudig weg niet.

Als je geen wagen hebt, en niet kan vertellen waar je ergens wanneer zal staan dan hebben sponsors niet de neiging om je geld te geven. Het is niet dat Windsor niet probeerde, maar zonder wagen geen geld.

Windsor werd meermaals informeel op de hoogte gebracht van onze problemen, maar het drong pas tot hem door toen we eind januari, begin februari een hevige discussie hadden in de fabriek.

Toen stelde Windsor aan de werknemers de vraag: ‘Wie denkt er hier dat we niet in Bahrein aan de start zullen verschijnen?’ Ik denk dat hij dat retorisch bedoelde maar iedereen van het personeel stak z’n hand omhoog. Hij was duidelijk onder de indruk.

Ik moet wel zeggen dat het team door de problemen een hecht team is geworden. We zijn allemaal hard aan het werk aan het project. Er zijn maar een tiental mensen van de zeventig opgestapt. We zijn niet zeker of we vrijdag betaald zullen worden, maar we blijven ons inzetten.

Na alles wat ik hier heb meegemaakt ben ik er zeker van: de VS kan een F1 team op de grid krijgen.

De toekomst van het team ligt nu in de handen van Chad Hurley, als hij beslist op te stappen dan is de kans klein dat USF1 zal overleven.

By peter