Het is nu officieel. Gedaan met alle geruchten. F1-paus Bernie Ecclestone heeft bekend gemaakt dat er in 2004 geen Grote Prijs van Canada zal zijn. Dat deed hij gisteren, donderdag.

Ecclestone bleef altijd maar ontkennen dat de GP van Canada zou verdwijnen, terwijl de directeur-generaal van de race, Normand Legault, de brief die hij had ontvangen kon laten zien. Dat alles hebben we al eerder kunnen melden op deze site.

“Er zijn de laatste dagen een aantal verhalen en quotes betreffende de Canadese GP toegeschreven aan mij,” zei Ecclestone tegen de media.

“Die moeten genegeerd worden aangezien ik niks tegen de media gezegd, behalve dat de kalender van het FIA Formule Een Wereldkapioenschap 2004 nog niet beslist is.
Maar ik kan wel bevestigen dat er een brief naar de Canadese race-promoter geschreven is, als vervolg op een ontmoeting die ik met hem had, wanneer ik hem informeerde dat de Canadese ronde niet tot het wereldkampioenschap 2004 zou behoren.”

De reden is voor Ecclestone simpel: geen tabaksreclame staat voor minder inkomsten voor de teams.

 

“De reden daarvoor is dat de Canadese regering een totaal verbod op tabaksreclame heeft ingevoerd. We hebben een voorziening in ons contract met de race-promotor dat wanneer zoiets werkelijkheid zou worden, wij het recht hebben hun evenement niet te laten gebeuren voor het betreffende jaar,”

aldus Ecclestone.

“Ons probleem is heel simpel. De F1-teams met tabaksreclame verliezen een deel van hun inkomsten wanneer een bepaald percentage van de evenementen tabaksreclame verbieden. Dat was de reden waarom de Belgische Grote Prijs niet tot de kalender van 2003 behoorde.”

Canada, wanneer zien we je terug?Maar zelfs onze kleine Brit vindt het verdwijnen van de race spijtig. Het Gilles Villeneuve-circuit wordt algemeen als mooi beschouwd, en het biedt altijd wel wat spektakel tijdens de race.

Ecclestone:

“Maar ��n ding is zeker: iedereen vindt het spijtig om de Canadese race te verliezen aangezien we van Montreal houden, en van de wame ondersteuning die de stad altijd heeft gegeven aan de F1.”

Er is al een GP van Canada sinds het jaar 1967, en sindsdien is de race slechts tweemaal verdwenen. De GP van Canada wordt sinds 1978 op het circuit van Montreal gereden, het circuit dat genoemd is naar Gilles Villeneuve, de Canadese wereldkampioen die in Zolder om het leven kwam.
Het hele gebeuren rond de race zou zo’n 3 miljoen dollar opleveren aan de stad. Het herbergt meer dan 100.000 fans en het is ��n van de weinige circuits waarvan de kaartjes altijd zo goed als uitverkocht zijn.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter