Nog niet zolang geleden heerste er op ons forum ’n heftige discussie over wie er de betere piloot zou zijn: Jenson Button of Lewis Hamilton? Nu het seizoen er op zit en de samenwerking tussen Lewis Hamilton en McLaren tot een einde gekomen is, is het tijd om de balans op te maken.

Ik heb daarom via oa Wikipedia wat cijfers* opgescharreld, want cijfers liegen nu eenmaal niet. Toegegeven, ze spreken ook niet de gehele waarheid. Teamfalen, mechanishe pech, ongevallen buiten de eigen schuld om, bij het eigen team of de concurentie, zijn nu eenmaal van invloed op de resultaten Dat terwijl de capaciteit van de coureur hier geen enkele invloed op heeft kunnen oefenen. Sommigen zouden dit als pech omschrijven, anderen weer als seizoensverloop, maar welk naampje je er ook aan vast hangt, dit zie je in de statistieken helaas niet echt terug. Desalniettemin is dat wel ons enige houvast waar het het vergelijkingsmateriaal betreft. We zetten daarom de resultaten van de drie jaar dat beide heren samen voor McLaren uitkwamen maar eens jaar voor jaar naast elkaar, en kijken of dit uitsluitsel kan geven. Laten we beginnen met het kwalificeren, uiteindelijk is dat waar de coureurs ook hun races mee begonnen.


2010 Lewis Hamilton Jenson Button

Pole posities 1 0
Gem. kwalificatie 4,8 7
Kwalificatieduel 14 5

2011

Pole posities 1 0
Gem. kwalificatie 3,5 4,5
Kwalificatieduel 13 6

2012

Pole posities 9 1
Gem. kwalificatie 4,2 6,5
Kwalificatieduel 16 4

Totaal

Pole posities 11 1
Gem. kwalificatie 4,1 6
Kwalificatieduel 43 15

Afgaande op deze statistieken kunnen we wel veilig stellen dat Lewis de snellere man over één rondje is. In alle categoriën heeft hij Button ruimschoots verslagen, daar valt geen speld tussen te krijgen. Maar ….. is hij daarmee dan ook de betere coureur? Hoewel ik nu dolgraag keihard JA !!! van de daken zou schreeuwen, zou dat niet reëel zijn. Een raceweekend behelst nu eenmaal veel meer dan kwalificeren alleen. Je zou zelfs kunnen stellen dat de kwalificatie niet eens zo heel erg belangrijk is. Zoals we weten is het uiteindelijk het resultaat aan de finish dat telt. Laten we daarom ook eens vergelijken hoe beide heren dat er vanaf brachten. Wat is lonender, de fluwelen aanpak van Jenson of toch de agressief aanvallende rijstijl van Lewis?

2010 Lewis Hamilton Jenson Button

Snelste ronde 5 1
Zeges 3 2
Overige podia 6 5
Gem. finish** 6,4 6,3
Teamduel 12 7
Punten 240 214
Eindklassering 4 5

2011

Snelste ronde 3 3
Zeges 3 3
Overige podia 3 9
Gem. finish** 6,4 5,1
Teamduel 11 8
Punten 227 270
Eindklassering 5 2

2012

Snelste ronde 0 1
Zeges 4 3
Overige podia 3 3
Gem. finish** 9,6 8,4
Teamduel 12 8
Punten 190 188
Eindklassering 4 5

Totaal

Snelste ronde 8 5
Zeges 10 8
Overige podia 12 17
Gem. finish** 7,4 6,6
Teamduel 35 23
Punten 656 682
Gem. eindklassering 4,3 4

Hmmm ….. hier lijken de voormalig teamgenoten niet veel voor elkaar onder te doen. Hoewel Lewis het teamduel duidelijk in zijn voordeel beslecht heeft, is het Jenson die gemiddeld genomen hoger finisht. Zijn lagere gemiddelde startpositie in acht genomen, zou je kunnen stellen dat hij net iets meer uit z’n race weet te halen dan Lewis. Qua punten en podia ontlopen de beide Britten elkaar ook al niet zoveel. Jenson heeft in totaal dan wel 3 podia meer, maar Lewis pareert met 2 extra zeges. Puntengewijs is het verschil ook nihil, al heeft Button daar met 26 punten wel ’n licht voordeel. Ook heeft hij ’n iets hogere gemiddelde eindklassering, uiteraard vooral te danken aan z’n vice-kampioenschap in 2011.

Ben benieuwd of we dit volgend jaar met Sergio Pérez ook weer te zien krijgen, al schat ik die minder hoog in dan Lewis. Maar ja … dat dacht ik ook van Jenson drie jaar geleden, en daar heb ik me aardig in vergist.  Hopelijk kan Lewis mij volgend jaar op eenzelfde wijze de mond snoeren. Want hoewel ik hem persoonlijk nog steeds tot de top 4 van het huidige pack zie, ben ik bang dat de AMG Mercedes voor het vierde jaar op rij tegen zal vallen en ook hij er geen potten kan breken. Maar ja …. dat is pas volgend jaar, nu eerst de winterstop maar overleven.

THANK U HAMMI & JENS FOR A GREAT 3 YEARS !!!

 

*Fouten onder voorbehoud
**Bij het berekenen van de gemiddelde finishpositie zijn uitvalbeurten doorberekend naar ’n klassering. Wanneer men de eerste uitvaller in de race was, dan is men als 24e geklasseerd. Was men de tweede uitvaller, dan is in de berekening ’n klassering als 23e gebruikt. Enz. enz.