Zo wild, chaotisch dramatisch en enerverend was de race in Bakoe. Zo saai was Oostenrijk.

Het is een bekend en vaak terugkerend verschijnsel in de sport, dat er na een topper een saaie race volgt. Niet elke race is episch als Bakoe 2017 of Brazilië 2016.
Maar het ging nog altijd wel ergens om in Oostenrijk.

In mijn vorige nabeschouwing schreef ik het al:  Voor de rest van het seizoen zal het hard tegen hard gaan tussen Sebastian Vettel en Lewis Hamilton.

Daar kwam het niet van op de baan, aangezien Hamilton 5 gridposities moest inleveren vanwege een nieuwe versnellingsbak. De Brit was daarmee meteen kansloos voor de top 3, want inhalen is bijna ondoenlijk op de Red Bull Ring.

Ook voor Max Verstappen was het een belangrijk weekeinde.  Zou er een einde aan de pech komen en hoeveel vermogen heeft Renault nu gevonden?

Laten we van team tot team bekijken hoe ze het deden in Spielberg:

Mercedes:

Bottas [P1] zit in een gunstig momentum.  Zo gunstig dat hij zelfs voorspellende gaven ontwikkelde en precies wist wanneer de lichten uitgingen.
De Fin was ook Hamilton de baas in de kwalificatie.

Valtteri kwam eigenlijk nooit in gevaar. Pas op het podium moest hij vechten voor zijn leven om de ‘Shoey’ van Ricciardo te weren…

Lewis Hamilton [P4]  heeft weer een mindere dag. Ja, inhalen is moeilijk op de Red Bull Ring. Maar ik heb nergens gezien dat de Brit werkelijk wil vechten voor de wereldtitel, al zei Hamilton dat hij ‘alles had gegeven’.

Veel geklaag over gebrekkige grip, terwijl hij scherpere rondetijden reed dan respectievelijk Räikkönen en Ricciardo vóór zich…Tja.

Red Bull:
Arme Max Verstappen [DNF]. Vijf keer uitvallen in zeven races. Nu bleek de koppeling al stuk te zijn voor aanvang van de race. Max kwam zeer slecht weg en werd later door een drieste Kvyat, via Alonso, van de baan gedrukt.

En waar Verstappen pech op pech blijft stapelen, blijft Ricciardo [P3] maar podiums binnenslepen. Zo langzaam is die Red Bull RB13 dus niet! Ricciardo had een goede start en profiteerde daar tot het vallen van de vlag van.

Wel een verschil in methodes tussen de monteursploegen van Verstappen en Ricciardo, want ook Daniel had problemen met zijn koppeling. Maar waar de Aussie een nieuw setje platen kreeg, deed men niets met de bak van Verstappen.

Ferrari:

Sebastian Vettel [P2] ging door het stof, zoals de FIA het hem had verordonneerd. Achteraf vond de Duitser zijn reactie in Bakoe ‘overdreven’, maar we weten hoe zeer de coureur van Ferrari mazzelt met weer een excuus. Ook in Oostenrijk had de Duitser weer een ‘eigen mening’, want Bottas zou een jumpstart [te vroege start, FR] hebben gemaakt.

Tja, in Bakoe dacht Vettel ook dat Hamilton hem een braketest gaf..

Vettel worstelde met de banden die naar eigen zeggen te warm werden.

Kimi Räikkönen [P5] had ook last van te warme banden, en weet dat aan onbalans in het chassis. Pas nadat het tweede setje een flink aantal rondes had gereden, ging het beter. Maar de concurrentie was toen al verdwenen.

McLaren:
Business as usual weer voor Fernando Alonso [DNF]. Alleen ditmaal was het een Russische torpedo in plaats van een geplofte Honda. Daniil Kvyat wilde teveel en schoot met geblokkeerde wielen tegen de McLaren, die op zijn beurt Max Verstappen aantikte.

Stoffel Vandoorne behaalde opnieuw zijn beste resultaat dit jaar met een P12. Net als in Bakoe een P12, en dan had de jonge Belg nog een straf gekregen wegens het negeren van de blauwe vlag.

Vandoorne was sowieso goed bezig, doordat hij vlak achter Alonso bleef in de kwalificatie.

Williams:

Ik had het nooit gedacht, maar moet nu toegeven dat Lance Stroll [P10] langzaam maar zeker begint te groeien in zijn nieuwe job van Formule 1-coureur. Na Canada en Bakoe, pakt de Canadees opnieuw een puntje in Oostenrijk. En dat terwijl Lance vanaf P18 startte.

Wie in mei waagde te beweren dat Stroll drie races op rij in de punten zou rijden, zou hem/haar gebrek aan kennis over de F1 zijn verweten.

Felipe Massa [P9] reed voor Stroll van P17 naar de punten. De oudgediende bleef hoop houden om via uitgekiende strategie naar voren te rijden. De Williams heeft potentie, maar het team van Sir Frank Williams mist een coureur van het kaliber Alonso of Sainz.

Toro Rosso:

Daniil Kvyat [P16] zette een de kettingreactie in gang die Fernando Alonso uit de race wierp en Max Verstappen achterstevoren tikte. Het had elke coureur kunnen gebeuren, zegt de Russische coureur.

Het lijkt wel of beide rijders van Toro Rosso vaak last hebben van kortsluitingen in hun hoofd. Sainz, omdat hij een snellere auto wil. Kvyat omdat hij niet wordt genoemd voor 2018 of erna.

Helmut Marko had het over het trio Ricciardo, Verstappen en Sainz die ‘nergens naartoe gaan’. Dat weet je genoeg…

Sainz viel uit met een problematische motor. Net als Verstappen openbaarde het defect zich vlak voor de start van de race. De motor liep niet op alle cilinders en na 15 ronden werd Carlos binnen gehaald.

Force India:
Opluchting bij Force India. Beide kemphanen kwamen in P8 (Perez) en P9 (Ocon) over de streep en scoorden belangrijke punten.

Maar onderhuids broeit het nog steeds tussen de Mexicaan en de Fransman. Perez aast op een stoeltje bij Ferrari, terwijl Ocon wel oren heeft naar een overstap naar Mercedes.

Renault:

Na de blunder in Bakoe, was er de fout op Spielberg. Nico Hülkenberg viel uit zijn rol als kopman van het Franse equipe. Bij de start schoot de bak in een ‘anti-stall’ door een eigen fout van Nico. De Duitser reed met matige banden vervolgens alleen maar achteruit richting een matte P13.

Jolyon Palmer maakte zijn abonnement op P11 weer eens ten gelde. Het is tekenend voor het ‘net-niet’ karakter van deze coureur.  Stroll zou Palmer ‘in de weg’ hebben gezeten gedurende 40 ronden. De Brit zag volgens eigen zeggen geen kans om Stroll ook maar te bedreigen.

Net niet, dus.

Sauber:
Ook de mannen van Sauber hadden problemen met de banden, gelijk aan de coureurs van Ferrari die met dezelfde achterkant rijden. Pascal Wehrlein [P14] bewees het gelijk van ex-teambaas Kaltenborn door vanuit de pits te starten en toch vóór Ericsson [P15] te eindigen.

HaasF1:

Kevin Magnussen haalde het einde niet. Zo goed als het ging in Bakoe, zo slecht ging alles in Oostenrijk. Hydraulische problemen voor de Deen die in Bakoe nog zevende werd.

Romain Grosjean [P6] had nu eens een race zonder al te veel remproblematiek.  De Fransman liet de veel snellere Hamilton en Räikkönen gaan en focuste zich op Perez en zijn Force India, die redelijk gelijkwaardig zijn qua snelheid.

En dat bleek de juiste aanpak.