John Bosch (40) probeert in een Ferrari het ronderecord op Circuit Park Zandvoort in Nederlandse handen terug te krijgen. Bosch, met Jan Lammers vorig jaar wereldkampioen sportscars, doet tijdens de Marlboro Masters op zondag 8 augustus een aanval op de scherpe tijd van Ferrari testcoureur Luca Badoer.

De Italiaan reed in 2002 in een tijd van 1.19,880 de snelste ronde ooit op het verkorte circuit.

Die tijd is volgens Bosch uiterst scherp, maar desondanks voor verbetering vatbaar. Het ronderecord is overigens zelden in Nederlandse handen geweest. Ooit bezat Jan Lammers het korte tijd, toen hij met een March als snelste over het vernieuwde circuit zoefde. Het snelheidsrecord op het oude, veel langere circuit dat tot en met 1985 de Formule 1 herbergde, is voor eeuwig in handen van voormalig wereldkampioen Nelson Piquet.

In het model van Ferrari waarmee Michael Schumacher in 2002 fluitend wereldkampioen werd, hoopt de deelnemer John Bosch toch een paar tienden sneller over het duinencircuit te razen dan Badoer in 2002 deed.

Bosch heeft de bijzondere F1 bolide van Schumacher onlangs toegevoegd aan zijn verzameling. Hij bezit daarnaast ook bolides uit de jaren 1999, 2000 en 2001. “Hoe ik daaraan kom? Gewoon, ik heb een bijzondere relatie met teambaas Jean Todt en de grote baas van Ferrari, Luca de Montezemolo. Zoiets koop je niet in de winkel, daarvoor moet je relaties hebben’‘, aldus Bosch.

Hij zegt bij zijn recordpoging ondersteuning te krijgen uit Maranello. De bijzondere Ferrari’s zijn weliswaar eigendom van Bosch, maar het onderhoud van de raspaardjes geschiedt in de fabriek.

“Het is uitgesloten dat je zulke raceauto’s in eigen beheer en onderhoud zou kunnen nemen. Het is zulke specialistische techniek, overal zijn bijzondere onderdelen en specifieke computerprogramma’s voor nodig’‘, legt de Zaanse coureur uit.

Speciaal voor zijn recordpoging komen acht technici uit Itali� over om de Ferrari’s uit de jaren 1999 tot en met 2002 te prepareren. De auto’s worden behalve door Bosch ook door Jan Lammers en enkele andere oude meesters uit de Formule 1 bestuurd. Zo zullen ook coryfee�n van weleer als Jacky Ickx en Ren� Arnoux in de recente Ferrari’s plaatsnemen. Verder levert de bandenfirma Bridgestone een bijdrage aan het welslagen van de recordpoging.

Bosch krijgt bij zijn aanval op het ronderecord de best beschikbare banden. “Het zal niettemin een hele kluif worden, want ik ben natuurlijk geen Luca Badoer, die duizenden testkilometers in Ferrari’s van diverse jaargangen heeft gereden. En als het me niet lukt, dan moet Jan Lammers volgend jaar maar een poging wagen”, aldus de coureur, die dit jaar samen met Lammers met een Dome deelnam aan de 24 uur van Le Mans, waar zij zesde werden.

Bosch zegt niettemin vol vertrouwen te zijn. In een Formule 1-bolide van Ferrari uit 1995 reed hij enkele jaren geleden een tijd van 1.25,8. “Sindsdien zijn er zo veel aspecten verbeterd, dat het volgens mij zeker zes seconden harder kan. Maar ook als ik het niet haal, weet ik zeker dat ik dicht in de buurt kan komen.’‘

De recordpoging is een van de hoogtepunten van de Marlboro Masters of Formula 3, waarin alle toptalenten uit de F3 zich volgend weekeinde op Zandvoort met elkaar meten.

 

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter