Alle Formule 1 auto’s op een rijtje? Auteur Peter Higham doet het in zijn boeken. Higham zet per decennium alle Formule 1 auto’s op een rij. Eerder zijn al de boeken Formula 1 Car by Car 1950 – 59, 1960 – 69, 1970 – 79, en 1980 – 89 uitgekomen. Nu is er het boek Formula 1 Car by Car 1990 – 99.

In zijn boeken zet Higham echt alle Formule 1 – bolides op een rij, met meer dan 500 kleurenfoto’s. Zelf de bolides die begin jaren ’90 de pre kwalificaties reden worden beschreven. Het leest daarnaast goed weg, Higham schrijft bij elke bolide een stukje tekst. Niet alleen droge feitjes, maar een stukje wat makkelijk weg leest met daarin ook extra informatie.

Zo komen bijvoorbeeld ook alle Formule 1 bolides waarmee Jos Verstappen reed in de jaren ’90 aan bod. Wie kent daarnaast Coloni, Forti Corse, Pacific, of zelfs het eenmalige Lola nog als team? Lola het team dat zonder sponsoring en zonder windtunnel aan de start kwam. Ze staan allemaal beschreven in het boek.

Daarnaast neemt het boek ons mee in de ontwikkelingen van de auto’s. Wat veranderde aan het chassis? Welke grote updates kwamen? Maar ook de rijders, belangrijk personeel, en de veranderde reglementen komen aan bod. Wie weet bijvoorbeeld nog dat Tyrrell in 1997 een grote motorische update kreeg van Cosworth die het team vooruit hielp?

Het is daarnaast ook leuk om te lezen hoe de topteams van nu Red Bull (Stewart GP, en later Jaguar), en Mercedes (BAR) zijn ontstaan.

Samen met de andere boeken uit zijn serie zorgt Higham voor een enorme mooi gedetailleerd naslagwerk. De standaard die hij neer zet is hoog, daarnaast is het boek van zeer goede kwaliteit waardoor het een echt naslagwerk is voor de toekomst.

Maar met de teksten van Highham is het niet alleen een naslagwerk maar ook een prima boek om gewoon eens lekker door te lezen. Voor de Formule 1 liefhebber een absolute aanrader!

Het boek is hier te bestellen: FORMULA 1: CAR BY CAR 1990–99

By peter