De kans blijft bestaan dat Jenson Button bij BAR-Honda blijft na het einde van dit seizoen. De 25-jarige Engelsman zou volgens zijn contract mogen vertrekken bij British American Racing als hij voor het einde van volgende maand, na de Grand Prix van Turkije dus, geen 75% van het puntentotaal van de leider heeft. Op dit moment staat Fernando Alonso op kop van het kampioenschap met 77 punten, Jenson Button heeft er 9, wat overeen komt met 11%.

Volgens het Engelse blad Autosport zou de coureur uit Somerset nu zijn afspraak met Williams willen verbreken en bij B.A.R. blijven. Bijna een jaar geleden begon de hele Button-soap, wat zijn reputatie meer kwaad dan goed deed. Button ondertekende een contract met Williams terwijl hij nog een lopend contract met BAR-Honda had. Uiteindelijk kwam alles voor de Contract Recognition Board, een afdeling van de FIA die de contracten onderzoekt. Uiteindelijk moest Button bij zijn huidige werkgever BAR-Honda blijven, maar kreeg hij de 75%-regel bij Williams. Dat is nu onhaalbaar, Button zou in drie races een 71-tal punten moeten kunnen verdienen (75% van mogelijk 107 punten voor Alonso is een totaal van 80 punten).

De oorzaak van de twijfel bij Jenson Button ligt bij het verlaten van BMW bij Williams. Ongeveer een maand geleden werd bekend gemaakt dat Sauber overgenomen wordt door BMW en dat Williams dus op zoek moet gaan naar een nieuwe motor. De Duitse motorenbouwer wordt aanzien als een van de beste in de paddock en Williams zal het volgend jaar dus moeten stellen met een nieuwe, minder krachtige motor. Daarom wil Button dus bij zijn huidige werkgever blijven. De jonge coureur geeft toe dat geld een rol speelt in zijn keuze, maar het belangrijkste blijft volgens hem het vinden van een competitief team.

“Ons contract is niet waterdicht,” verteld BAR-teambaas Nick Fry aan de BBC-radiozender Radio Five Live“Maar we vertrouwen op het feit dat Button zal inzien dat er een goede toekomst zit in de samenwerking met Honda. Honda heeft al heel wat gepresteerd in de autosport en in de Formule 1, ze hebben in het verleden al gewonnen en samen zullen we winnen in de toekomst. We zijn in een goede werksfeer en Jenson moet nu eindelijk eens gaan beslissen.”

Als Button bij BAR-Honda blijft, dan kan Williams zowel met Mark Webber als met Nick Heidfeld blijven voortgaan. Toch worden de geruchten alsmaar groter dat Heidfeld coureur zal worden onder de vlag van BMW en dus Williams verlaat, waar dan een plaatsje zou vrijkomen.

Button Soap 2 is alvast ingegaan.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter