Tijdens de Belgische GP vorig weekend hebben we veel klapbanden en lekke banden gezien. Op vrijdag ging Ryan Briscoe er hard af op Eau Rouge ten gevolge van het falen van zijn linker achterband. Op zondag tijdens de race kregen David Coulthard, Juan-Pablo Montoya en Jenson Button ook af te rekenen met een falende achterband. Toeval of niet, het ging telkens om een Michelin. Vandaar dat Michelin een onderzoek heeft gestart naar de oorzaak van het falen van deze banden. Michelin liet al vallen dat de scherpe randen van de kerbstones van de nieuwe bus stop chicane de oorzaak wel �ns kan zijn. Echter nog niets staat vast, de reden kan ook een Michelin band zijn geweest die niet voldoende opgewassen was voor zijn taak. Een laatste verklaring zou het vlijmscherpe puin van de F1 wagens zijn dat over de baan verstrooid ligt na een ongeval.

Het is vooral die laatste richting waarop Mario Theissen, BMW Motorsport directeur, aanstuurt. Volgens hem zijn de bezems waarmee de marshals de baan terug schoonvegen gedateerd en moet men een beter systeem uitdokteren.

“Spa was het tafereel van een zorgwekkend fenomeen. Het ongewoon hoog aantal lekke banden baart me zorgen en een grondige analyse is nodig,” vertelde Theissen op de website van BMW Williams F1. “Ook moet onderzocht worden of dit falen van de banden veroorzaakt werd door een externe impact, zoals het puin van de vele ongelukken, of dat Spa gewoon te veel eiste van de banden. Indien men de veiligheid van de F1 wilt verhogen, dan spelen banden en in dit geval ook het schoonruimen van de baan een sleutelrol.”

 

“Een simpele bezem is zeker en vast niet voldoende wanneer men het puin van een accident moet opruimen,” vervolgde hij. “Om te verzekeren dat alle vlijmscherpe koolstofvezelsplinters verwijderd worden tijdens de safety car periode is er nood aan speciaal materiaal, zoals een stofzuigende straatveegmachine. Dit seizoen heeft de F1 al veel te veel bandenfalende incidenten geleden. En ons team heeft al tweemaal prijs gehad. De eerste keer met Ralfs hevige crash in Indianapolis en de tweede keer met Juan-Pablo�s lekke band in Spa. Gelukkig dat in Spa niemand verwondingen opliep.”

 

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter