De Michelin-top hebben hun onderneming in Indianapolis verdedigd en bevestigd dat ze de Formule 1 niet achter zich zullen laten. “Ik geloof echt niet dat dit een effect zal hebben op Michelins toekomst in de Formule 1,” aldus afgevaardigd sportdirecteur Henry-Biabaud, die tegen Reuters sprak.

“We zijn ervan overtuigd dat onze beslissing professioneel en verantwoord was in lijn met ons beleid van 100% veiligheid. We vinden de gevolgen hiervan jammer, maar we hebben zeker geen spijt van onze beslissing.”

Ook blijft de bandenfabrikant erbij dat er een chicane had moeten komen: “We geloven dat dat realistisch en doenbaar was, maar de officials hebben het uitgesloten, om hun eigen redenen.”

Iedereen wijst met de vinger naar Michelin, want door hun grove fout in verband met de banden, kregen de fans geen waar voor hun geld en zal ook het verdere verloop van het wereldkampioenschap er heel anders uitzien. Michelin leek hun fout niet te willen toegeven, maar Pierre Dupasquier, sportdirecteur bij het Franse bandenmerk, geeft nu toch doe dat zijn bedrijf “het verknoeid heeft.”

Maar ook Dupasquier heeft geen spijt van hun uiteindelijke beslissing: “We hebben eraan gewerkt, we hebben de juiste oplossing aangebracht, we hebben gehandeld met verantwoordelijkheid en ik heb hiervan geen spijt,” verklaarde hij in Autosport.

Het probleem van de rubbers was volgend Dupasquier niet de slijtage van de banden, maar vooral de aard van bocht 13, de zogenaamde banking, en de nieuwe asfaltlaag. “We hebben drie dagen getest met de machines en de banden volgens onze specificatie, dus zijn ze gewoon niet geschikt voor deze plaats.”

“Als we zeggen dat vertragen in bocht 13 het veilig zou maken, wil dat zeggen dat we een redelijk goed idee hadden van de oorzaak. De nieuwe asfaltlaag heeft er waarschijnlijk mee te maken.”

Michelin zal waarschijnlijk gecorrigeerd worden door de FIA. Charlie Whiting heeft al gesteld dat Michelin een alternatieve band bij zich had moeten hebben voor de problemen zich voordeden: een nieuwe band gebruiken voor de kwalificatie zou geen reden tot bestraffing geweest zijn. Volgens Whiting heeft Michelin de regels zelfs al verbroken door geen alternatieve band te voorzien.

Whiting schreef in een brief aan Michelin: “We zijn zeer verrast dat deze moeilijkheid zich heeft voorgedaan. Zoals U weet, is het aan elk team toegestaan om twee verschillende types van banden mee te brengen naar een evenement, zodat een er een ‘back-up’ (meestal met mindere prestaties) beschikbaar is als problemen zich zouden voordoen.”

“Het is moeilijk te begrijpen waarom U uw teams niet heeft voorzien van zo’n band, gezien jullie jarenlange ervaring in Indianapolis.”

“Dat de teams die U voorziet niet in het bezit zijn van zo’n band, zal ook een zaak zijn voor de FIA om binnenkort te bespreken onder Artikel 151c van de Internationale Sportcode.” Dit artikel verwijst naar ‘welke handelingen dan ook, schadelijk voor motorsport in het algemeen’, waaronder de farce van zondag zeker en vast valt…

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter