De start van het nieuwe autosport seizoen komt eraan. Voorlopig blijft het nog windstil rond Bas Leinders die vorig jaar nog actief was voor Minardi in de Formule 1. We namen contact op met Bas om even te polsen naar de mogelijkheden voor 2005.

Vorig jaar maakte je je debuut in de Formule 1 en je liet al regelmatig optekenen dat je ook graag dit jaar weer deel zou uitmaken van de F1. Zijn er concrete contacten?

Bas:

” Mijn huidige manager, Rick Gorne, heeft nog steeds contact met een aantal Formule 1 teams. Het gaat vooral tot een mogelijkheid om testpiloot te worden. Er is dus nog steeds een re�le kans dat ik dit seizoen terug als Formule 1 piloot aan de slag kan. Al namen gaan noemen is voorlopig een beetje voorbarig. Er bestaat altijd een kans dat het niet lukt. Maar de contacten zijn er in elk geval. “

Zijn andere raceklasses in Europa (GP2, World Series by Renault, Formula Superfund) nog een optie voor jou of zijn deze bij voorbaat reeds uitgesloten?

Bas:

” Deze race-klasses zijn niet meteen uitgesloten maar momenteel kijk ik er niet naar. Uit deze drie is Formula Superfund de meest voor de handliggende. Ik heb eind vorig jaar met deze wagen getest en ik moet zeggen dat het een zeer interessante en krachtige wagen is. De Formula Superfund leunt sterk aan bij huidige Formule 1 wagens en met 700pk en zonder tractiecontrole is hij meteen zeer spectaculair. Probleem is echter dat de start van de Formule Superfund dit jaar niet vaststaat. De ontwikkeling van de wagen heeft vertraging opgelopen waardoor de kans bestaat dat deze klasse uitgesteld wordt naar latere datum ,of zelfs naar volgend jaar. “

Verscheidene piloten (Briscoe, Enge, Verstappen,�) richten dit jaar hun blik naar Amerika om in de IRL (Indy Racing League) of Champcars te gaan rijden. Is er een re�le mogelijkheid dat we Bas Leinders ook daar zien racen dit seizoen? Zijn er contacten?

Bas:

” Momenteel blijft F1 nog steeds een prioriteit maar als alternatief zijn IRL en Champ Cars zeker niet slecht. Rick Gorne is zowat de beste manager die je kan hebben om een zitje te kunnen bemachtigen in de �States� maar onze zinnen zijn nog altijd op de Formule 1 gezet. “

In hoeverre speelt budget nog een rol? Er werd vaak gesuggereerd dat je voor een rol als testrijder in de F1 geen sponsering dient mee te brengen. Aan de andere kant kan je voor premies rijden in de Verenigde Staten. Maak je die afweging ook zelf?

Bas:

” Om als testpiloot in de Formule 1 te rijden heb ik geen budget meer nodig dit is vooral te danken aan mijn goede resultaten bij Minardi vorig seizoen, ik ben Paul Stoddart daar zeer dankbaar voor. Hij heeft in het verleden aan een aantal piloten de mogelijkheid gegeven om hun debuut te maken in de Formule 1. Ik kan nu terug vallen op een volledig seizoen ervaring tijdens alle Grote Prijzen. In Amerika is er inderdaad prijzengeld maar daar zal ik nog steeds enkele kleine persoonlijke sponsors nodig hebben om in het onderhoud van mijn gezin te voorzien en om de verplaatsingskosten te betalen. “

Heb je voor jezelf een deadline voorop gesteld waarbij je zekerheid wil hebben over je activiteiten in 2005 of ben je bereid tot op het laatste moment te wachten (zoals vorig jaar met Minardi)?

Bas:

” Ik heb momenteel geen enkele deadline. Het is vanzelfsprekend dat als de zitjes bezet zijn waar wij nu voor aan het onderhandelen zijn, ik dan naar andere formules zal moeten kijken. Zo ben ik niet in onderhandeling met Minardi maar heb ik wel nog sporadisch contact met Paul Stoddart. Zo kan je dus eigenlijk niets helemaal uitsluiten. “

basleinders.be

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter