Sergio Perez was vandaag de snelste man op het circuit van Bahrein. De rondetijden lagen vandaag wel aanzienlijk lager dan eind vorige week. De reden hiervan is dat de meeste teams zich nu focussen op het simuleren van race-afstanden. Zo reed Perez 105 ronden en reed Bottas in de Williams maar liefst 128 ronden.

De tendens is wel hetzelfde als vorige week. De Mercedes-teams zijn snel en betrouwbaar, Ferrari volgt, en de Renault-teams hebben nog steeds problemen. Zowel Red Bull, Lotus, en Caterham kwamen vandaag de dag opnieuw verre van probleemloos door.

Red Bull
Danil Ricciardo reed vandaag 39 ronden en moest stoppen nadat de motor te warm werd. Het had deze keer niet direct met de Renault-motor te maken maar met de uitlaat van de auto. Het team werkt vannacht aan de auto en hoopt morgen beter voor de dag te komen.

Mercedes
Een redelijke dag voor Nico Rosberg. Mercedes heeft al enkele aerodynamische updates beschikbaar en wilde vandaag lange runs maken. Over de aerodynamische updates is het team nog niet helemaal te spreken. Daarnaast waren er ook deze keer bij Duitsers technische problemen. Mercedes zegt de problemen echter onder controle te hebben en morgen op een betere dag te focussen. Desalniettemin reed Rosberg 89 ronden, daar zal menig contract nu jaloers op zijn.

Ferrari
Raikkonen en Ferrari werkten vandaag gestaag door hun programma. De Italianen voerden de snelheid daarbij steeds verder op. In de namiddag kwam Raikkonen even stil te staan op het rechte stuk. Toch oogt Ferrari betrouwbaar maar lijkt het nog snelheid toe te geven op Mercedes.

Lotus
Slechts 31 ronden vandaag voor Pastor Maldonado. Lotus sloot de garageboxen al vroeg in de middag toen duidelijk werd dat het team serieuze problemen had met het uitlaatsysteem. De uitlaat die Lotus vandaag gebruikte was nieuw, morgen pakt het team terug naar een oudere variant.
Niet de dag zoals we die willen hebben, aldus Maldonado. Maar het potentieel van de auto is niet slecht. We werken hard om de problemen op te lossen en hopelijk hebben we morgen een betere dag.

McLaren
McLaren lijkt haar zaakjes goed voor elkaar te hebben. Samen met Magnussen werkte het team vandaag aan de race-afstellingen, daarom slecht een 6e tijd. Magnussen reed echter wel 109 ronden. Het team heeft geen updates hier en richt zich de komende dagen vooral op de afstelling van de auto.

Force India
Goede dag voor Force India. Perez liet de snelste tijd optekenen en was ook nog eens betrouwbaar. Het team zou in Melbourne nog wel eens goed voor de dag kunnen komen.

Sauber
Sutil reed in de ochtend kwalificatie-runs, in de middag reed hij met meer benzine. De Duitser reed 89 ronden maar gaf aan dat Sauber nog wat progressie moet boeken. Sauber heeft inderdaad nog geen indrukwekkende rondetijden laten zien en deed dat in de ochtend met weinig benzine ook niet.
Volgens Sutil zijn er nog kleine problemen maar was vandaag een goede dag. Morgen neemt Esteban Gutiérrez het stuurtje over.

Toro Rosso
Net zoals Red Bull blijft ook Toro Rosso met problemen kampen. Vandaag werd de test opnieuw vroegtijdig afgebroken nadat Daniil Kvyat de auto stil zette. Toro Rosso kon de auto niet meer op tijd repareren. Kyvat zegt ondanks de problemen dat er wat kleine progressie is geboekt. Het is te hopen voor Toro Rosso dat Jean-Eric Vergne morgen wat verloren tijd goed kan maken.

Williams
De overstap naar Mercedes lijkt Williams vooralsnog geen windeieren te leggen. Vandaag kende Bottas opnieuw een goede dag en reed hij maar liefst 128 ronden. De Fin werkte daarbij vooral aan de race set-up.

Marussia
Max Chilton reed de 8e tijd en 44 ronden. Marussia kende geen echt problemen en zegt voorzichtig optimistisch te zijn.

Caterham
Opnieuw een dag vol problemen voor Caterham, het team krijgt de CT05 vooralsnog niet aan de praat. Kobayashi kende vandaag opnieuw diverse problemen met de motor, versnellingsbak, en elektronica. Tot overmaat van ramp kwam de Japanner zelfs enkele keren stil te staan langs het circuit. Uiteindelijk wist het team slechts 19 ronden te rijden en was het maar liefst 7 seconden langzamer dan de Force India van Perez. Zo langzamerhand begint de situatie van Caterham zorgelijk te worden. Morgen zal Marcus Ericcson voor het team rijden.

Totaal aantal ronden per team over 1 dag

Williams-Mercedes – 128
Force India-Mercedes – 105
McLaren-Mercedes – 109
Mercedes – 89
Sauber-Ferrari – 89
Toro Rosso-Renault – 55
Ferrari – 54
Marussia-Ferrari – 44
Red Bull-Renault – 39
Lotus-Renault – 31
Caterham-Renault – 19

Totaal aantal ronden per motorfabrikant over 1 dag

Mercedes – 431 (4 teams)
Ferrari – 187 (3 teams)
Renault – 144 (4 teams)

Pos Driver              Team                    Time       Gap      Laps
 1. Sergio Perez        Force India-Mercedes    1m35.290s           105
 2. Valtteri Bottas     Williams-Mercedes       1m36.184s  +0.894s  128
 3. Kimi Raikkonen      Ferrari                 1m36.432s  +1.142s  54
 4. Nico Rosberg        Mercedes                1m36.624s  +1.334s  89
 5. Adrian Sutil        Sauber-Ferrari          1m37.700s  +2.410s  89
 6. Kevin Magnussen     McLaren-Mercedes        1m37.825s  +2.535s  109
 7. Daniel Ricciardo    Red Bull-Renault        1m37.908s  +2.618s  39
 8. Max Chilton         Marussia-Ferrari        1m38.610s  +3.320s  44
 9. Daniil Kvyat        Toro Rosso-Renault      1m39.242s  +3.952s  55
10. Pastor Maldonado    Lotus-Renault           1m40.599s  +5.309s  31
11. Kamui Kobayashi     Caterham-Renault        1m42.285s  +6.995s  19

By peter