De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier. Het was een van de meest besproken zinnen van het eveneens besproken Koningslied. De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier, is een zin die de afgelopen weken zeker van toepassing was op de Formule 1 fanaten in Nederland. Reikhalzend keek men wekenlang uit naar zondag 15 maart, de dag die de start van Formule 1 seizoen 2015 zou betekenen. Vandaag was die dag eindelijk hier en barstte het geweld weer los.

Nog voordat men überhaupt de lichten uit kon doen was het veld al aardig uitgedund. Kevin Magnussen zag tijdens zijn invalbeurt de lichten doven vanuit de pitbox en ook Red Bull debutant Daniil Kvyat keek toe vanuit de pitbox hoe zijn concullega’s het seizoen aanvingen. Valtteri Bottas had te veel last van zijn rug en besloot niet van start te gaan terwijl Manor Marussia halsoverkop naar Australië was vertrokken om te racen, maar door het ontbreken van software alleen heeft kunnen toekijken.

Met maar vijftien mannen op het asfalt was de dag die je wist dat zou komen aangebroken. Bij Lotus keek men ongetwijfeld uit naar deze dag, maar na één ronde waren beide heren alweer uitgeraasd. Maldonado vloog na enkele honderden meters de muur in, Grosjean parkeerde zijn wagen netjes in de garage na een ronde gereden te hebben. Een tegenvallend begin dus voor Lotus.

In het Koningslied is de ‘W’ van Willy, maar vandaag is de meest besproken W LeWis Hamilton. De regerend kampioen startte van poleposition en gaf de eerste plek in de race niet meer uit handen, of ja heel even want Rosberg mocht luttele kilometers op P1 rijden. Na de stop van Rosberg was de rangorde weer hersteld en reden de Mercedessen op cruise control richting P1 en P2. Hamilton won de race voor Rosberg die nog wel in de buurt kwam, maar geen aanval kon plaatsen op de man met nummer 44. Eigenlijk is er niks veranderd in de winterstop. of toch wel?

Sebastian Vettel was Ferrari coureur geworden en keek uit naar de dag waarvan hij wist dat die ging komen. De dag dat hij zijn debuut in een rode bolide zou maken in raceverband. Waar zijn voorgangers Raikkonen en Alonso bij hun Ferrari debuut de race wisten te winnen moest Vettel genoegen nemen met plek drie. Een degelijk debuut voor de viervoudig wereldkampioen die na jaren dienstverband bij Red Bull verhuisde naar het zonnige Italië. Teamgenoot Raikkonen haalde de finish niet doordat zijn linkerachterband bij zijn tweede stop niet goed werd vastgezet. Opvallend genoeg had de Fin ook bij zijn eerste stop problemen linksachter.

De W van Williams vonden we vandaag terug op plek vier. Massa startte nog wel als derde, maar werd tijdens de pitstops ingehaald door Vettel. De Braziliaan was daarna niet meer bij machte om ook maar aan de kont van Vettel te komen. Het team van Sauber had een geweldig weekend als je het vergelijkt met het afgelopen seizoen. Met Giedo van der Garde niet achter het stuur eindigden allebei de blauw-gele bolides in de punten. Felipe Nasr kende een verdienstelijk debuut en eindigde als vijfde. Marcus Ericsson kwam als achtste binnen na een mooie inhaalactie op Carlos Sainz Jr die als negende finishte.

De enige Red Bull die van start ging haalde het zwart-wit geblokt wel. Ricciardo kon geen echte vuist maken en reed als zesde langs de finishvlag. Er gingen wel twee Force India’s van start en ook deze kwamen beiden thuis met punten. Sergio Perez pakte het laatste puntje door op P10 te finishen, teammaatje Hulkenberg deed het iets beter, zevende.

Max Verstappen keek vrij ontspannen uit naar de dag waarvan hij wist dat die zou komen, zijn debuut in de koningsklasse. De Nederlander startte op de harde band en was samen met Perez op een afwijkende strategie van start gegaan. Deze strategie leek te werken voor Max, maar alles liep anders. Even dachten de mannen aan de pitwall van Toro Rosso dat de zeventienjarige puber een peukie had opgestoken in zijn Toro Rosso toen Verstappen meedeelde dat er rook in zijn wagen was. Helaas voor Toro Rosso had de jongste F1 rijder uit de historie geen sigaretje opgestoken, maar was de rook afkomstig uit de Renault krachtbron. Een potentiële zesde plek voor Verstappen ging in rook op en de Nederlander voltooide in zijn debuutrace niet alle 58 raceronden.

De dag waarvan ze bij McLaren en Honda wisten dat die ging komen was eindelijk hier. Deze dag zal echter niet naar tevredenheid verlopen zijn. Magnussen reed geen meter op zondag en bij Button zat het ook niet snor. Nou ja bij Button zit het eigenlijk wel snor getuigen de haartjes op zijn bovenlip, maar de McLaren-Honda wil nog niet echt. De snelheid ontbrak bij Button die de race wel uitreed. Als elfde en laatste op twee rondes achterstand kwam Button binnen. Over twee weken neemt Alonso de plaats van Magnussen waarschijnlijk weer in bij McLaren en dus is het afwachten hoe het team er over twee weken voorstaat.

Voelt McLaren-Honda zich over twee weken wel senang in Sepang? Haalt Verstappen de finish wel in Maleisië en wie wint de race. Over veertien dagen weten we wie zich senang in Sepang voelde.