Bij de Italiaanse GP werden er voor in totaal 150 plaatsen aan gridstraffen uitgedeeld. Een waanzin welk geen enkele fan begreep, en dus moet het systeem op de schop.

De gridstraffen werden ooit door de FIA ingevoerd om de geldverspilling bij de teams een halt toe te roepen. Daartoe mochten teams nog maar een beperkt aantal motoren gebruiken in één seizoen.

Overschreed men dat maximumaantal, dan volgende er een straf in de vorm van verlies van behaalde positie’s na de kwalificaties.

Echter had men bij de FIA niet gerekend op zepers zoals Honda en Renault, die keer op keer een 132 jaar oude principe van de hogesnelheids verbrandingsmotor (Gottlieb Daimler in 1885) wisten te verprutsen. Zo heeft de Japans-Britse combo tot op heden liefst 750 plaatsen gridstraf geïncasseerd sinds 2015!

Dus is het tegenwoordig nagenoeg onmogelijk een voorstander van het huidige strafsysteem te vinden.

Men is vooral verbolgen over het feit dat vooral de coureur het gelag betaald in plaats van het team, of de motorleverancier. Dit systeem is volslagen krankzinnig, oordeelt Helmut Marko, Red Bulls motorsportadviseur dan ook. Wat kan een team of een rijder er aan doen als er iets met de motor is?

In Monza waren alle straffen direct gerelateerd aan het vervangen van een of meerdere motoronderdelen.

Bovendien zijn de kosten niet gedaald, maar juist gestegen. Dure en extreem ingewikkelde zaken zoals de MGU-H hebben de sport er niet echt goedkoper op gemaakt. Niet voor niets komen er geen andere autofabrikanten bij als motorleverancier.

Voor volgend jaar mogen er zelfs nog maar 3 motoren voor een heel seizoen worden ingezet. Dat is meer iets voor de WEC, dan Formule 1.

Teambaas Horner van Red Bull gruwt van het idee om een heel seizoen met maar drie motoren te doen. Tegenover de Oostenrijkse krant ‘Salzburger Nachrichten’ geeft Horner aan dat het een belachelijk plan is dat de Formule 1 juist naar drie motoren per coureur wil in 2018.

De Brit liet optekenen veel liever vijf motoren per jaar te willen gebruiken.

Gek genoeg reageerde Todt heel vaag tegenover Sky Sports. Doorgevoerde regels en procedures zijn in de Formule 1 niet zomaar even te veranderen, daaraan gaat een proces vooraf.

Vreemd, want niemand heeft er last van als de gridstraffen per Maleisië voortaan voor de teams gelden in de vorm van puntenaftrek. De Halo drukte Todt erdoor terwijl het geen urgentie was…


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

Leave a Reply

Your email address will not be published.