Vandaag heeft Red Bull Racing officieel bekend gemaakt, dat Max Verstappen naar Red Bull gaat en Toro Rosso overlaat aan Daniil Kvyat en Carlos Sainz Jr.

Waarom liep het deze week zoals het liep bij Red Bull?

Gisteravond kwamen er ineens hardnekkige berichten vanuit Engeland, dat Helmu Marko (de baas van het hele motorsportgebeuren bij de suikerwaterfabrikant) Daniil Kvyat ging vervangen door Max Verstappen.
Red Bull kan dat doen, omdat het de rijders van Toro Rosso ook onder contract heeft.

De rijders hebben geen contracten met de teams maar met Red Bull zelf, waardoor Red Bull’s motorsportbaas Marko kan schuiven tussen de teams als dat beter is voor de prestaties.

Doelstelling bij Toro Rosso is: Rijders goed opleiden en zo goed als het kan presteren.

Doelstelling bij Red Bull is echter: Wereldkampioen worden.

Dat is andere koek.

Nu gaat dat natuurlijk niet op basis van zomaar een gevoel, of omdat Kvyat een paar fouten maakt waardoor er dingen mis gaan. Nee, vermoedelijk spelen er twee dingen die aanleiding zijn grweest voor de transfer en het moment dat gekozen is:

1. Max Verstappen zal vermoedelijk de strijd met zijn collega’s in de dataroom dik gewonnen hebben.
Daar wordt immers de analyse gemaakt op detailniveau van alles wat met de rijder en zijn auto te maken heeft.
Men kan exact zien waaróm de banden bij Max Verstappen naarmate hij meer races rijdt steeds langer meegaan.
Men kan exact bepalen wáár Max zijn winst haalt op het moment suprème in de kwalificatie op zaterdag.

2. Men vindt, dat Daniil Kvyat ruimte moet maken voor het grote talent van Verstappen. De gebeurtenissen in China en Rusland rondom de incidenten in ronde 1 horen normaal bij het racen en dat er fouten gemaakt worden, dat is ook al zo oud als de sport zelf. Normaal gaat dat gewoon voorbij. Een flink gesprek, een douw van de wedstrijdleiding en dóór.

Maar met zo’n talent als Max Verstappen in je rug kun je je natuurlijk niets veroorloven. Krediet verdien je niet alleen wel of niet, het hangt dus ook af van externe factoren.

Je kunt nog zo je stinkende best doen, als er iemand gewoon veel beter is maak je vroeg of laat toch gewoon plaats. Of je wilt of niet.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!