Het seizoen 2013 is sinds afgelopen weekend iets over de helft. Red Bull Racing en Sebastian Vettel lijken langzamerhand de titel voor het vierde opeenvolgende jaar naar zich toe te trekken, tot grote frustratie van Fernando Alonso. Alonso is niet de man die zijn kaken op elkaar houdt wanneer hem iets niet aanstaat, ook niet wanneer het om het grote Ferrari gaat. Zijn de eerste scheurtjes in het droomhuwelijk Ferrari/Alonso zichtbaar?

Gekibbel in de media

Drie seizoenen waarin geen titels worden gescoord is ongetwijfeld niet wat Alonso eind 2009 in gedachten had. Nu het er ook nog eens op lijkt dat dit seizoen het vierde titel-loze jaar wordt begint Alonso zijn geduld te verliezen. Ferrari is telkens in staat hem een race winnende wagen te geven, maar nooit zijn de rode bolides goed genoeg om constant voor de zeges of titels te vechten. Alonso laat zijn ongenoegen dan ook merken door een journalist toe te vertrouwen dat hij liever een andere wagen had gehad voor zijn verjaardag. Waar Alonso vroeger nog veelvuldig sprak over ‘wij’ moeten beter ons best doen is dat nu omgedraaid naar ‘zij’ moeten beter hun best doen.

Van de andere kant is het Ferrari baas Luca di Montezemelo die laat merken dat geen enkele grote kampioen groter is dan Ferrari. Niet Prost (die de laan uit werd gestuurd toen hij zijn wagen als vrachtwagen betitelde), niet Schumacher en al helemaal niet een knul met ‘slechts’ twee titels zoals Alonso. Geen paniek is het advies en gewoon concentreren op je werk, net als de rest van het team.

Red Bull geruchten

Het openbare gekibbel tussen team en coureur zorgt ervoor dat de media vol in het verhaal duiken. Het eerste grote ‘nieuws’ (of roddel, zoals u wilt) dat opduikt is de overstap van Alonso naar Red Bull Racing. Er duiken foto’s op van Alonso’s manager, Luis Garcia Abad, die druk in gesprek is met Christian Horner van Red Bull. Volgens Ferrari een bespreking over Carlos Sainz Jr. (Abad behartigt ook de belangen van Sainz Jr.). Volgens de media een contract bespreking voor Alonso,  en volgens Horner een bespreking met confidentiele informatie. Een uitspraak waar je alle kanten mee uit kan, want als Horner onrust kan zaaien bij concurrent Ferrari zal hij dat zeker niet laten.

Een nieuw gerucht is een eventuele ruil met Sebastian Vettel. Alonso voor de titels naar Red Bull, en Vettel voor de uitdaging naar Ferrari. Vettel heeft immers al vaker aangegeven ooit voor Ferrari te willen rijden. Een situatie waarin Alonso en Vettel samen voor èèn team rijden lijkt ondenkbaar. Zowel Vettel als Alonso zullen dat niet willen aangezien er dan geenszins sprake is van een nummer èèn positie.

Wat als Alonso vertrekt?

Dan blijft de vraag over: Wat als Alonso werkelijk vertrekt? Nico Hulkenberg en Paul Di Resta zijn namen die rondzingen. Beide prima coureurs om Massa te vervangen, maar (nog) geen materiaal om de kar bij Ferrari te trekken. Een ander gerucht is dat Kimi Räikkönen terug zou keren. Die move zou enorm opvallend zijn aangezien Ferrari Räikkönen in 2010 doorbetaalde om plaats te maken voor Alonso. Maar, als Alonso gaat is Ferrari een topcoureur nodig en Räikkönen past goed in dat profiel.

Een eventueel vertrek van Alonso kan daarnaast zomaar de redding zijn voor Felipe Massa. Ferrari is in dat geval een rijder nodig die de wagen kent en deze kan ontwikkelen. Met Massa hebben ze deze al onder contract, een contract wat in dat geval verlengd moet worden. In de tussentijd kan het team dan op zoek naar een topcoureur die ze terug naar de top kan brengen.

Rustig afwachten
Wat er van het bovenstaande waar is of uit komt weten we pas wanneer de partijen het officieel maken. Wat vast staat is dat de relatie tussen Alonso en Ferrari zich momenteel niet op het hoogtepunt verkeert en we weten allemaal hoe Alonso kan zijn wanneer hij niet lekker in zijn vel zit. Kijk maar eens maar de seizoenen 2006 (waar hij al voor het begin van het seizoen bekend maakte naar McLaren te verkassen, en niet bang was om Renault gedurende het seizoen hier en daar een sneer te geven) en 2007 (waar hij McLaren in zijn totaal tegen zich keerde door te dreigen interne problemen naar buiten te brengen tijdens ‘Spygate’ en daarnaast ook nog eens Lewis Hamilton een loer draaide tijdens de kwalificatie in Hongarije). Ferrari is echter geen team waar hij deze streken lang vol kan houden. Wij wachten gespannen af!