Nu alle teams hun auto’s en rijders gepresenteerd hebben, kunnen we ons eindelijk op gaan maken voor het nieuwe seizoen. Er zijn nogal wat wijzigingen, dus naar wie gaan we nu eigenlijk kijken?  Schumacher, Kobayashi, Senna, Glock, Petrov, Kovalaïnnen, DeLa Rosa en Karthikeyan zien we alvast niet meer terug en ‘n handjevol rookys mogen hun kunsten gaan vertonen. Wij van GPpits.net zetten daarom alle teams nog eens voor u op ’n rijtje. Vandaag deel 1, te beginnen bij de voormalig nummer laatst van 2012.

12, SCORPION RACING

Dit Canadees/Amerikaans team dat het voormalige HRT heeft overgenomen is nog alleszins zeker van z’n voortbestaan, laat staan van ‘n startbewijs. Wie dit team gaan runnen, welke auto/motorcombi zij gaan gebruiken, en wie de coureurs zijn is nog geen van allen bekend. We gaan er daarom niet vanuit dat ze deel zullen nemen aan het WK 2013, maar voor de volledigheid noemen we ze wel alvast. Want stel je toch eens voor ….  Zodra wij van de Pits meer weten, brengen we u uiteraard op de hoogte van de laatste updates omtrend dit team.

En dan het eerste team dat wel ’n zekerheidje is, namelijk de nummer


11, MARUSSIA F1 TEAM


Marussia MR02 – Cosworth CA2013

Met het wegvallen van HRT is de verwachting dat zij dit jaar de hekkensluiter worden, al denken ze daar zelf anders over.. Glock’s contract is uitgekocht en Pic heeft het team verlaten. Alle hoop is gevestigd op 2 rookies om het team vooruit te helpen, maar of dat werkt … ???

COUREURS:

Max Chilton
De eerste rookie in onze lijst. De 21-jarige Engelsman was al testcoureur bij Marussia-Virgin en kwam ook voor hen uit in het WK GP2. Zijn 4e plaats daarin, en z’n testwerk tijdens de Young-Drivers test in Abu Dhabi, hebben hem ’n welverdiende promotie opgeleverd.

Jules Bianchi
De nummer 2 van het afgelopen WSR 3,5 seizoen heeft uiteindelijk toch promotie naar de top van de autosport afgedwongen. De 23-jarige Fransman neemt op het laatste moment het zitje van wanbetaler Razia over en mag, na eerder in GP2, nu wéér het gevecht met vd Garde aan.

10, CATERHAM F1 TEAM


Caterham CT03 – Renault RS27

Ondanks het op de valreep veiligstellen van P10 in het constructeurs WK zijn ook hier beide coureurs vervangen. Heikki en Vitaly zijn bedankt voor bewezen diensten, nu mogen de van Marussia overgekomen Pic en rookie vd Garde de kar gaan trekken. Slim of … ???

COUREURS:

Charles Pic
De net 23 jaar geworden Fransman mag het na zijn debuut vorig jaar bij Marussia, nu nogmaals bij Caterham proberen. Of dit ook als stap voorwaarts gezien kan worden valt te betwisten. Hoe dan ook is hij wederom gedoemd tot ’n jaar in de achterhoede.

Giedo van der Garde
Na ’n jaartje testen bij Caterham leek het er lange tijd op dat de 27-jarige deze rol ook in 2013 zou gaan vertolken. Toch is het de Nederlander gelukt ’n racezitje te bemachtigen, maar veel wordt er niet verwacht van de doorgaans wisselvallige WSR 3,5 kampioen van ‘08.

9, SCUDERIA TORO ROSSO

Toro Rosso STR8 – Ferrari 056

Na het ontslag van Buemi en Alguersuari had STR gehoopt op betere resultaten. Toch mogen de jongelingen Ricciardo en Vergne het nogmaals proberen. Met wederom ’n negende stek in het WK zal men in Faenca echter absoluut géén genoegen meer nemen.

COUREURS:

Daniel Ricciardo
De 23-jarige Australiër gaat alweer z’n 3e F1 seizoen in. Na ’n jaartje HRT in combinatie met ’n testrol bij STR, kreeg hij in 2012 z’n kans. De beoogde opvolger van Webber zal echter beter beslagen ten ijs moeten komen wil dit niet gelijk z’n laatste seizoen zijn.

Jean-Eric Vergne
Voor de 22-jarige Fransoos geld min of meer hetzelfde, al heeft die nog iets meer krediet. Het redelijk sterk verlopen leerjaar zit erop en nu wordt het tijd om zich definitief aan de staart van de subtop te nestelen voordat ook hij z’n krediet verspeeld.

8, WILLIAMS F1


Williams FW 35 – Renault RS27

Het Britse team maakte afgelopen jaar ’n flinke stap voorwaarts. De door Toto Wolff in gang gezette reorganisatie wierp z’n vruchten af. Grote vraag is nu of het vertrek van diezelfde Wolff geen desastreuze gevolgen zal hebben en ze het nivo vast kunnen houden, of … ???

COUREURS:

Pastor Maldonado
De 27-jarige GP2 kampioen van 2010 dankt zijn zitje in eerste instantie aan sponsor PDVSA. Toch heeft de Venezolaan bewezen zich met de besten te kunnen meten, getuige zijn zege in Barcelona vorig jaar. Nu alleen nog die agressie onder controle krijgen.

Valtteri Bottas
Vorig jaar was de Fin in VT1 al regelmatig sneller dan z’n teamgenoot. Er wordt dan ook veel verwacht van de 2-voudig Masters winnaar en GP3 kampioen van ‘11. Maar ja …. ‘n VT is even wat anders dan ’n GP. De snelheid is er, maar kan de 23-jarige de druk ook aan?

 

 

Susie Wolff
De inmiddels 30-jarige Schotse is de enige vrouw onder de huidige lichting F1 piloten. Veel meer als ’n formeel testrolletje zal er echter niet in zitten voor de voormalige DTM coureur. Het is geen geheim dat ze haar zitje aan manlief en aandeelhouder Toto Wolff dankt, dus …..

7, SAHARA FORCE INDIA

Force India VJM06 – Mercedes-Benz FO 108F

Het in financieel zwaar weer verkerende team is langzaamaan uit de achterhoede opgeklommen en lijkt ’n vaste waarde in de top 10. De problemen bij hoofdsponsoren Sahara en Kingfisher zouden echter het einde van de Indiase droom kunnen zijn.

COUREURS:

Paul DiResta
Als DTM kampioen van 2010 binnengekomen is de 26-jarige ’n vreemde eend in de bijt. Kleurloos, maar ook foutloos legt hij z’n rondjes af zonder echt boven zichzelf uit te stijgen. Ook dit jaar hoeven we daarom van de Schot geen wonderen te verwachten.

Adrian Sutil
Na een shoot-out tegen voormalig FI reserve Bianchi mag de inmiddels 30-jarige Duitser zich op gaan maken voor zijn rentree in de koningsklasse. Hij liet daar zien z’n snelheid nog niet kwijt te zijn, dus teamgenoot Paul DiResta zal nog ’n zware dobber aan hem krijgen.

Morgen deel 2 over de titelfavorieten en belangrijkste outsiders.

*evt. verkondigde meningen worden niet per definitie gedeeld door de voltallige Pitsredactie, maar zijn volledig voorbehouden aan de auteur.

Leave a Reply

Your email address will not be published.