Indycar rookie Alexander Rossi won op zondag 29 mei 2016 de honderdste editie van de Indianapolis 500. De ex-Manor-Marussia coureur verbaasde vriend en vijand door als underdog de prestigieuze race op zijn naam te schrijven. De Andretti/Herta Autosport bolide van Rossi rolde na een superspannende slotfase op de laatste brandstofdampen over de finish, en daarmee werd de vierentwintig jarige Rossi in één klap een levende legende.

Ongelijk
Ik heb het even gemist, maar zijn Rossi en Tagliani out of sync? Vraag ik in de Whatsapp groep van GPPits.net. Daarmee moet ik ook meteen eerlijk bekennen dat de aandacht op de Indianapolis 500 me kortstondig ontschoten is. Alexander Rossi en Alex Tagliani rijden op kop van de race die tot op dat moment vooral door James Hinchcliffe, Townsend Bell, Josef Newgarden en Ryan Hunter-Reay wordt uitgevochten. Een korte Jep van collega Fabian zorgt ervoor dat ik in één klap weer recht op de bank zit. Want mensen die op Indianapolis ‘out of sync’ rijden zijn gevaarlijke underdogs.

Rossi moet op dat moment nog een pitstop maken, maar kan wellicht de race uitrijden met één stop minder dan zijn concurrenten. Ik hoop dat er dan straks een caution komt, want anders gaan ze er pijn van hebben. Zet ik nog op de app. Niet wetende dat het verschil tussen de werkelijkheid en mijn ongelijk slechts enkele milliliters brandstof betreft. Enkele milliliters die van Alexander Rossi een levende legende maken.

Noodgreep
Min of meer een noodgreep was het, zo liet Alexander Rossi aan het begin van het autosport seizoen voorzichtig doorschemeren. Hij laat weten maar weinig interesse te hebben in ovals. Iets wat opvallend is, want Rossi is van Amerikaanse komaf. Het hart van de coureur, die vorig jaar tweede werd in de GP2 series, ligt nog steeds bij de Formule 1.

Toen Manor hem, na vijf races voor het team te hebben gereden in 2015, geen stoeltje gaf voor 2016 was de keuze voor de Indycar Series geen onlogische. Herta Autosport, van Indycar veteraan Bryan Herta, bood uitkomst voor Rossi door hem dit seizoen in de wagen te zetten die het team in samenwerking met Andretti Autosport aan de start brengt.

Naast Indycar coureur is Rossi ook actief als reservecoureur voor het Manor Formule 1 team. Zo was de Amerikaan tijdens de grand prix van Rusland nog aanwezig bij het team in zijn rol als reserve. Er gaan zelfs geruchten dat Rossi vanaf de zomer de vervanger zou zijn van Rio Haryanto, indien de Indonesiër zijn financiën niet op orde krijgt voor de rest van het seizoen.

Maar de Indy 500 zege heeft Rossi in Amerika in één klap onsterfelijk gemaakt, en het is maar zeer de vraag tot in hoeverre Rossi nog zin heeft in een terugkeer naar Europa, en of het voor hem überhaupt nog wel voordelen heeft.

 

Onopvallend
Het Indycar debuut van Alexander Rossi verloopt tot ‘the month of May’ onopvallend. Hij debuteert in St. Petersburg met een twaalfde plaats. Dat blijft het beste resultaat voor hem, totdat het Indycar circus de Indianapolis Motor Speedway aandoet.

In ‘the month of May’ is de Indycar alleen actief op Indianapolis. Te beginnen met de ‘Grand Prix of Indianapolis’ op de road course van Indianapolis. Rossi scoort tijdens die race zijn beste resultaat tot dan toe met een tiende plek, nadat hij was gestart vanaf de twaalfde positie.

Tijdens het grote werk op de oval van Indianapolis maakt Rossi indruk. Hij kwalificeert zich op de elfde positie voor de race, en wint dankzij een goed geplaatste gok zelfs het grootste eendaagse sportevenement ter wereld.

Jongensboek
De Indianapolis 500 van 2016 gaat de geschiedenisboeken is als een waar jongensboek. Tijdens de kwalificatie was het al James Hinchcliffe die de pole position pakte, ruim een jaar nadat hij op hetzelfde circuit de dood in de ogen keek. Maar het is Alexander Rossi die het laatste hoofdstuk schrijft. Dat hoofdstuk eindigt met het hoofd van de in Auburn (Californië) geboren Rossi op de legendarische ‘Borg Warner Trophy’.

NEEEEE! Gooi ik op de app wanneer Rossi snelheid mindert in de laatste ronde om de finish te kunnen halen. Eerlijk is eerlijk, Rossi heeft als ex-Formule 1 coureur bij mij toch een gunfactor. JAAAAAAAA! WAT EEN HELD! Is het volgende bericht wanneer de Andretti/Herta Autosport bolide toch als winnaar over de finish rolt.

De GPPits.net app, vol met Formule 1 liefhebbers, ontploft als Rossi over de finish komt. Dat doet de Indy 500 met een aantal nuchtere autosportliefhebbers uit Europa. Wij kunnen niet wachten tot de editie van 2017!