Eerder berichtten wij u dat Dr. Vijay Mallya een minderheidsbelang van 42.5% had verkocht aan investeerder Sahara India Pariwar. Deze zou op haar beurt 100 miljoen dollar investeren in Force India.

Maar wat voor een bedrijf is Sahara India Pariwar (SIP)?

Oprichter Subrata Roy Sahara richtte het bedrijf op in 1978 en al snel had Roy Sahara succes met productie en handel in consumentenartikelen. Sahara investeerde zijn winsten in vastgoed, waarna hij al gauw door de Indiase lokale overheid werd gevraagd om zich te richten op stadsontwerpen. Zo werd Sahara ook bouwer van woningen en kantoren.

Inmiddels is Sahara India Pariwar uitgegroeid tot een reusachtig conglomeraat met takken in oa. Het bankwezen (verzekering, hypotheken en leningen), luchtvaart, ICT, media ( kranten, TV-zenders, filmwereld/’Bollywood’) en ook sport.

Op het gebied van sport heeft SIP zich ontvouwd als de de grootste promotor van sportevenementen in India. Echter voornamelijk cricket en hockey, waarbij ook de nationale teams gesponsord werden door Sahara.

Maar Roy Sahara keek nu naar het buitenland. Er werd gezocht naar een sport met prestige en die India ook zou aandoen. Voetbal werd het niet, maar het kwam nu wel goed uit dat er in 2011 voor het eerst in India een GP zou worden verreden.

En aangezien er al een Indiase F1-team rondreed, was de keuze niet al te moeilijk voor meneer Subrate Roy Sahahra.

Rest ons nog de vraag waarom Mallya 42.5% van Orange India Holdings (OIH) , waarin Force India is ondergebracht, heeft verkocht. Wat ook onnodige onrust veroorzaakte. De zakenman, onder andere succesvol in de sterkedrankenbranche,  nam het team over van SpykerF1 voor ca. 90 miljoen euro.

Gebrek aan interesse [van Mallya] lijkt mogelijk, maar het is logischer dat Mallya SIP zo makkelijker bindt aan het Formule 1 team als investeerder voor het langere termijn.