Ergens wist ik al dat ‘Abu’ een saaie race zou worden. Maar collega Fabian van Tiel had al de afgelopen races de nabeschouwing gedaan, dus stak ik ‘dapper’ mijn hand op om het werk te doen.

Webber had dan wel pole, maar staat niet bepaald bekend als een goede starter. Wat heet, Webber is juist ‘befaamd’ om zijn slechte starts. Horner zei dat het aan de ECU zou liggen, toen weer aan de versnellingsbak…maar de hoofdoorzaak is toch de ‘Aussie’ himself.

Net als Mark Webber snak ik naar het einde van dit seizoen. Nieuwe ronde, nieuwe motoren en auto. Nieuwe kansen vooral, hopen we.

Sinds de zomerstop is er niet veel wat mij aan de buis, of beter gezegd het TFT-scherm houdt. En dan is uw scribent blij dat hij geen 15 euro per maand [bovenop een vast abo-prijs] weggegooid heeft, voor een saaie einde van het seizoen 2013.

Ik betrapte mij erop, dat ik slechts met een half oog naar de race keek en verder aan het [Whats]Appen was met collega redacteurs of met Facebook bezig was. Ik raakte niet eens van de kook, toen mijn stream ‘bevroor’. Maar haalde eerst een kopje thee, voordat ik de verbinding herstelde.

Nooit meer een periode als 2000 -2004!, zei ik ooit, maar zie nu. Veelvraat Vettel is nog lang niet verzadigd en pak de ene na de andere Grand Prix-overwinning! Dat valt Vettel nauwelijks aan te rekenen, als wij allemaal eerlijk moeten zijn.

De jongens van F1Fanatic wroetten met hun vinger op een zere plek van de Formule 1 van tegenwoordig:

En dan lees je dat Mexico, een pracht van een circuit met geschiedenis, mogelijk geen deel uitmaakt van het kalender voor 2014. Schiet mij maar lek…

Veel werd ook verwacht van Kimi Räikkönen, nu de Fin [voor de zoveelste keer] werd gepiepeld door zijn team. Zelfs opperbaas Bernie Ecclestone toonde begrip voor de steeds halsstarrigere houding van de toekomstige teamgenoot van Fernando Alonso.

Kimi startte alsnog, maar remde veel te laat en hield geen ruimte over. Giedo van der Garde spinde bijna, door een tikje van de Fin. Räikkönen kon meteen stoppen, want zijn auto reed niet meer rechtuit. De Fin nam ditmaal niet eens de tijd voor een ijsje en was meteen gevlogen.

Het zou mij niet eens verbazen als hij al thuis was voor het einde van de race.

Zoals jullie het van mij zijn gewend, bekijken we van team tot team hoe ze het deden in Abu Dhabi.

Red Bull Racing
Vettel [P1] de veelvraat. Die jongen zit in een flow. 2013 is met recht de kers op de taart van zijn carriere tot nu toe. En binnenkort ook nog trouwen met zijn jeugdvriendin. Wat hij in Abu Dhabi liet zien, was een bevestiging van zijn kunnen in de RB9. Zelfs op oude banden was hij sneller dan zijn achtervolgers op nieuwe banden.

En Vettel had er nog eens 25000 euro voor over, om een donut te draaien voor het publiek. Dit als een goedmakertje voor een saaie race?

Webber [P2] had weer een van zijn befaamde ‘slow starts’. Sterker, dit was een aanscherping van zijn ‘record’. En eigenlijk begrijp ik niet waarom Red Bull Racing de moegestreden Australier niet met de VUT stuurt en Ricciardo alvast in de tweede RB9 zet. Dan kan Buemi ook wat meters maken in de STR?

Mark ging diep voor dat laatste restje motivatie en kon Rosberg voor blijven. Het resultaat was pas de derde of vierde 1-2 finish van seizoen 2013 voor Red Bull.

McLaren
Sergi Perez [P9] sprak van een moeilijke race. Eigenlijk is elke race moeilijk voor ‘Checo’, want de Mexicaan had gehoopt dit jaar zijn eerste overwinning te pakken. In Abu Dhabi werkten de banden niet mee en de gok om met weinig vleugel te rijden pakte verkeerd uit.

Button [P12] zag gisteren de bui al hangen. De Brit kan met al zijn ervaring het tij niet in de juiste richting keren, zo lijkt het. Sterker, de Brit begin een beginnersfout en reed zijn voorvleugel [front-wing end-plate] kapot op de auto van Paul Di Resta. Button deed wel zijn reputatie als bandenfluisteraar eer aan, door liefst 44 ronden op de ‘prime’ te rijden.

Ferrari
Fernando Alonso behoudt zijn P5. De stewards doen geen verder onderzoek naar het incident tussen de Spanjaard en Jean Eric Vergne. De Spanjaard krijgt geen straf, omdat Jean-Eric Vergne hem niet genoeg ruimte gaf. Zo keek de wedstrijdleiding naar het incident, maar ik zag een Alonso die zijn auto naast de Toro Rosso perste. Met nog 11 ronden te gaan, haalde Alonso ‘softs’ en begon hij aan een opmars.

Felipe Massa [P8] begon ontzettend sterk aan de race! Een mooie start en veel gewonnen posities. Helaas is de positive van de Braziliaan geen prioriteit voor het team van Ferrari. Massa ging andermaal niet opzij voor Alonso, maar zag zijn teamgenoot toch voor zijn neus opduiken.

Mercedes
Rosberg [P3] was weer zeer sterk. Opnieuw de betere ten opzichte van Hamilton. Mercedes heeft met deze heren een prima team, die niets onder doen voor elkaar.

Lewis Hamilton [P7] was zeer ontevreden. De Brit heeft keihard moeten werken vandaag, paar keer een blokkerende band. En het ging inderdaad niet soepel, vandaar dat hij nogal gefrustreerd was over de boordradio. Doordat Alonso nog op het laatst met nieuwe ‘softs’ reed, kon Lewis niets anders dan zijn plekje in te leveren. Paul di Resta bleek ook nog een niet te nemen obstakel.

Lotus
Romain Grosjean [P4] opnieuw zeer goed. De Fransman heeft goed geluisterd naar zijn teambaas en laat zien dat hij in aanmerking komt voor een contract voor 2014.

Teamgenoot Kimi Räikkönnen [DNF] mocht achteraan starten, nadat de auto met nummer 7 gisteren niet door de keuring kwam. Räikkönen koos voor de korte wielbasis, omdat de voorkant van die configuratie meer naar zijn zin was. Helaas bewoog de vloer te veel en werd de tijd van Kimi geschrapt. Ook de Fin zal snakken naar het einde van dit seizoen, omdat het de laatste tijd niet bepaald op rolletjes loopt voor de toekomstige Ferrari coureur.

Williams
Pastor Maldonado [P11 kreeg geen loon naar werken. Was druk bezig met Perez, maar keek toe tegen de achterkant van de McLaren aan. Vervolgens pikte Sutil het laatste puntje in.

Teamgenoot Valtteri Bottas [P15] heb ik niet gezien. Totaal kleurloos en dat kun je niet hebben als debutant! De Fin presteert de laatst tijd niet zo best, waar men een opwaartse lijn hoopte te zien.

Sauber
Nico Hülkenberg [P14] had niet zijn dag. Elke kans op punten werd om zeep geholpen door zijn pitcrew. De Duitser moest weer door de pits, vanwege een ‘unsafe release’.

Teamgenoot en rookie Esteban Gutierrez [P13] had een lastige dag. De progressie die hij de laatste tijd liet zien, stokte vandaag even. Gebrek aan grip zou het vertrouwen in de auto hebben aangetast, volgens Esteban.

Toro Rosso
Ricciardo [P16] had tegen het einde van de race een zeer goed tempo, maar had misschien meer baat met een andere strategie. Daniel moest in de eerste bocht enkele auto’s ontwijken bij de start, en dat zou zijn race hebben gecomprimenteerd.

Vergne [P16] was zwaar ontevreden. De Fransman zinspeelde op een kleine stunt, door slechts een keer te stoppen voor de banden. Helaas werkten zijn Pirelli’s niet mee en moest hij eerder de pits in voor de bandenwissel.

Marussia
Bianchi [P20] deed wat hij moest doen, al begon het talent met een vrij slechte start. Daarna moest hij alles op alles zetten om de Caterham überhaupt bij te houden. Niet dat het tot een episch gevecht kwam, want vandaag was [in ieder geval] de Caterham was een beetje sterker.

Chilton [P20] had de gehele race alleen maar problemen met de balans. De Brit moest elke ronde weer trappen, om de snelheid erin te houden. Daardoor warden de Pirelli’s te zwaar belast, waardoor Max nog meer ging pushen. Een ‘never ending story’, zogezegd!

Caterham
Pic [P19] had een goede begin-fase met softs. Daarna trad er een vervelende vorm van onderstuur op. Pic werd verzocht om Giedo voorbij te laten, daar zijn rondetijden niet goed waren.

Giedo van der Garde [P18] zei zeer tevreden te zijn, in tegenstelling tot de vrijdag. De Caterham-coureur begon zijn race op softs, waardoor ze in de beginfase zelfs Bottas te pakken kregen. Van der Garde had geen last van onderstuur, doch een klein beetje overstuur. Maar dat mocht geen naam hebben.

Force India
Paul di Resta [P6] was redelijk gelukkig met zijn race. De Schot had een mooi gevecht met de Mercedes van Lewis Hamilton. Een goed resultaat na enkele barre races voor de Schot, die nog ongewist is over zijn toekomst.

Adrian Sutil [P10] had een goede start vanaf P17 en haalde alles uit de auto. De Duitser reed degelijk rond en spaarde de banden. Al met al 27 ronden op de softs, maar op het eind was er totaal geen grip. Sutil claimde anders ook Perez te kunnen verschalken.
En in tegenstelling tot Di Resta lijkt Sutil wel zeker van zijn stoeltje in 2014?