Persbureau Reuters vermeldt dat er in de afgelopen dagen 60 mensen zijn aangehouden, om onrust in oliestaatje tijdens het Grand Prix-weekend te voorkomen.

De arrestaties volgden op demonstraties verspreid over het land. De gearresteerden zijn activisten in de dorpen. De autoriteiten zijn bang dat enkele daarvan zullen protesteren in Manama of in de buurt van de race. Medewerkers van het plaatselijke ministerie van binnenlandse zaken en buitenlandadviseurs konden of wilden de arrestaties ontkennen noch bevestigen.

Waar ging het allemaal om?
Vorig jaar brak in verscheidene (veelal) Islamitische landen de zogeheten “Arabische Lente” uit. Zo ook in het eilandstaatje, waar de sjiitische meerderheid protesteerde tegen de soennitische minderheid die het land regeert. De sjiieten beklagen zich erover dat zij minder kans op werk en onderkomen hebben dan de soennitische elite.

In 2011 leidde deze ontevredenheid tot meerdere dagen van protesten en gewelddadige tegenacties van het regime, waardoor de Grand Prix uiteindelijk werd afgeblazen.

Sindsdien wil het land graag het imago uitstralen dat er op vreedzame wijze wordt hervormd. Daar is volgens Amnesty International niets van waar. De autoriteiten proberen het land af te schilderen alsof het op de weg naar hervorming is. We blijven echter meldingen ontvangen over martelingen en onnodig en buitengewoon ruw optreden tegen demonstranten, aldus afgevaardigde Hassiba Hadj Sahraoui.

Desondanks achtte de FIA de tijd rijp om de GP door te laten gaan, daar men het vertrouwen uitsprak in de locale autoriteiten betreffende de algemene veiligheid rondom het F1-circus.