De Mercedes AMG F1 voor 2017 zal een lange auto worden. Volgens de op volle toeren draaiende geruchtenmolen werkt Mercedes aan een auto met een wielbasis die liefst 20 centimeter langer is dan die van de concurrentie.

Het een en ander zou te maken hebben met de ‘Halo‘. Dit systeem weegt ongeveer zeven kilo en dat is in de Formule 1-wereld lood- en loodzwaar. Wel is het minimumgewicht van de auto’s opgelopen naar 722 kilogram, de ‘Halo’ zit ook nog eens vrij hoog op de auto.

En dat is slecht voor het zwaartepunt.

Sowieso is de invoering van de ‘Halo‘ uitgesteld tot 2018, en wellicht definitief als men een alternatief vindt, of invloedrijke personen in de sport moeten met hun vuist op de tafel slaan. Dan zou je zeggen dat de noodzaak van een langere wielbasis vervalt.

Niet volgens Mercedes.

Het Duitse Auto-Moto-und-Sport meldt dan ook, dat alle teams de wielbasis van 2016 zullen vasthouden, behalve Mercedes dus. Op zich is het gegeven niet nieuw. Ferrari probeerde het jaren geleden ook met het idee dat er bij een langere wielbasis meer ruimte ontstaat tussen voorwielen en de sidepods. En laat dit gebied in 2017 meer vrijheid bieden aan de dames en heren ontwerpers.

Andere voordelen zijn meer stabiliteit in rechte lijn en minder bandenslijtage. De voorgangers van deze W08 stonden bekend als ‘bandenvreters‘. Een belangrijk nadeel is een log gedrag in de bochten. Hamilton en Rosberg zullen flink aan de slag moeten in Monaco volgend jaar.

Momenteel heeft Force India de korte wielbasis, waar Renault de langste heeft.

Overigens is het nog niet zeker of de Mercedes voor 2017 wel W08 Hybrid gaat heten. Er bestond namelijk eerder een W08 die beter bekend is als de Nürburg 460. Een auto met een achtcilinder, en meteen ook de eerste personenwagen van Mercedes.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!